Bayram nisanda AVM cirolarını yüzde 75,7 artırdı
Ramazan Bayramı ile çikolata ve benzeri ürünler raflarda yerini alırken uzmanlardan sahte çikolata uyarısı geldi. Paketsiz veya toplu halde satılan çikolatalarda kakao yerine kokolin ve sentetik tatlandırıcı kullanıldığı belirtiliyor.
Ramazan Bayramı’yla birlikte çikolata, tatlı ve şekerlemeler raflarda yerini aldı. Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Selman Bahadır Orhan özellikle paketlenmemiş çikolatalar için uyarı yaptı, sahte çikolatalara dikkat çekti. Çikolata olarak satışa sunulan birçok üründe çeşitli ucuz yağ, aroma vericiler ve kimyasal maddeler bulunduğunu belirten Orhan bu tarz ürünlerin insan sağlığıyla ilgili riskleri hakkında da bilgi verdi.
Orhan “Kaliteli çikolata alabilmemiz için her zaman söylediğimiz gibi etiket incelemesi muhakkak yapmalıyız. Açık çikolatalardan, açık gıdalardan mümkün mertebe uzak kalmalıyız. Tekli çikolata satılıyorsa bile muhakkak ki etiketli olmasına, çizgi barkod haricinde esas QR dediğimiz kare barkodu olmasını ve bunlardan izlenebilirliği takip etmemiz lazım. Çünkü Türk gıda kodeksine göre sınırları belirlenmiştir. Bu belirlenmeye göre de çikolatalarımızda hileye olabildiğince önüne geçelim” dedi.
Orhan “Çikolata bir gıda maddesidir ve pahalı bir gıda maddesidir. Pahalı olduğu için de hileye fevkalade açık bir gıda maddesi haline gelmektedir. Peki ne olabilir? Kakao yerine malum dünyada şu anda kakao fiyatları çok yükseldi. Kokolin, sentetik tatlandırıcılar katılabilmekte, içine fıstık gibi, çam fıstığı gibi özellikle çok pahalı gıda maddeleri yerine hile ve tağşiş edilmiş başka lezzetlerle o lezzeti oluşturmak üzere ilave edilerek yapılan tatlandırıcılar konabilmekte” dedi. “Bunların muhakkak o etiketin üstünde olması lazım” diyen Orhan “Tabii ki kokolin de bir gıda maddesi, ama kakao fiyatına satılmamaktadır. Siz onu çikolata diye satarsanız çikolata farklı bir gıdadır. Gıda kodeksindeki tanımlama da farklıdır” diye konuştu.
Orhan “Elbette ki vatandaş da, diğeri de ben çikolata aldım diyor. Fiyatlar çok uçurum olabiliyor ve aynı damak tadına ulaşamıyorsunuz. Malum içine katılan yağlardan işte trans yağlara varana kadar; ki bu gıda kodeksimizde yasaklanmıştır, o trans yağların katılmaması lazım. Fakat, ucuz olduğu için maalesef onlar katılabilmektedir. Elbette ki palm yağları da bu grupta, yani ucuz netice itibariyle, kakao yağının yanında çok daha ucuz ve katılabilmekte. Vatandaşımızın muhakkak ki üstüne basaraktan altını çizerekten söylüyoruz. Muhakkak etiketli gıdalara yönelmeleri. O etiketlerin üzerini okumalarını rica ediyoruz. Özellikle QR kod dediğimiz kare kodlu etiketlere daha çok yönelmeleri şart. Çünkü izlenebilirlik adına çizgi barkoddan ziyade QR kodlu gıdalar daha iyi izlenebilir veri vermektedir. Hangi parti numarasına varıncaya kadar sonuçlar çıkmaktadır. Zaten, tekli çikolata satışı esasen yasak. Tekli çikolata varsa, satılacaksa bile o tekli çikolatanın üzerinde muhakkak barkod olmak zorunda. Yani açıktan tekli çikolata satılması 2006’daki gıda düzenlemesine göre yasaklandı. Onun için muhakkak ki izlenebilirlik için barkodlu olmak zorunda” şeklinde konuştu.
Selman Bahadır Orhan “Bu tür gıda maddelerinin içindeki trans yağlardan, palm yağlarından bahsettiğimiz hadiseler çoğu kolesterol diye adlandırdığımız vücuttaki kötü kolesterol diye adlandırılan LDL kolesterolün fevkalade yükselmesine sebebiyet vermekte. Nitekim çocuk yaşta kolestrol sorunu mu olur? Elbette ki oluyor. Aşırı trans yağ içeren çikolataların tüketilmesi maalesef ki çocuklarda dahi kolesterol rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına sebebiyet vermekte. İlerleyen yaşlarda damar sertliğinden, tansiyonundan, kalp rahatsızlığına varan sonuçlara gidebilmekte. Çünkü unutmayalım ki ne yiyorsak oyuz. Bu bozuk gıdaları, tağşiş edilmiş gıdaları alıyorsak insan ömrü uzamaz tam tersi kısalır. Hayat kalitemiz de düşer. Evet, kolesterolün çözümü var, ama siz artık o saatten sonra diyabet, şeker kolesterol, tansiyon gibi rahatsızlıklardan dolayı başka ilaçlar kullanarak hayatınızı sürdürürsünüz. Altını tekrar çiziyorum, etiket, etiket” dedi.