Gecenin kara haberi: Benzin ve motorine yine çifte zam geldi

Döviz ve petrol fiyatlarındaki artışın ardından benzine dün gece yüzde 3,1 motorine ise yüzde 2.6 zam geldi. Zam sonrası benzin ve motorinin litre fiyatı 43 lirayı aştı. Benzin ve motorine 6 gün önce, dün de sadece motorine zam yapılmıştı.

Ekonomi 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bu gece gerçekleşecek zamla birlikte fiyatlar benzinde 1 lira 34 kuruş, motorinde ise 1 lira 11 kuruş artacak.

Dolar kurunun rekordan rekora koşması, ek vergiler ve küresel piyasalardaki fiyat artışları akaryakıta art arda zam olarak yansımaya devam ediyor. Dün gece gerçekleşen zamla birlikte fiyatlar benzinde 1 lira 34 kuruş, motorinde ise 1 lira 11 kuruş arttı. Zam sonrası İstanbul’da motorinin litre fiyatı  ortalama 42,95 liraya, benzinin litresi ise ortalama 43,44 liraya çıktı. Geçen cuma günü benzine yüzde 3.7, motorine ise yüzde 2.70 oranında zam yapılmıştı. Dün de motorine yüzde 3.1’lik bir zam daha gelmişti.

İstanbul Anadolu Yakası yeni fiyatlar

İstanbul Anadolu Yakası’nda benzin fiyatı: 43.35 TL
İstanbul Anadolu Yakası’nda motorin litre fiyatı: 42.95 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası’nda 21.60 TL

İstanbul Avrupa Yakası yeni fiyatlar

İstanbul Avrupa Yakası’nda benzin fiyatı: 43.44 TL
İstanbul Avrupa Yakası’nda motorin litre fiyatı: 43.02 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası’nda 21.68 TL

Ankara’da yeni fiyatlar

Ankara’da benzin litre fiyatı: 44.02 TL
Ankara’da motorin litre fiyatı: 43.84 TL
Ankara’da LPG litre fiyatı: 21.85 TL

İzmir’de yeni fiyatlar

İzmir’de benzin litre fiyatı: 44.02 TL
İzmir’de motorin litre fiyatı: 44.04 TL
İzmir’de LPG litre fiyatı: 21.90 TL

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Akaryakıtta ‘cilalı’ pazarlama kalkıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) benzin ve dizeldeki “imza” akaryakıtlarda bulunan fiyat farkı için düzenlemeye gidiyor. Buna göre farklı dağıtıcı firmalar arasında “Ultra force, power, fuelsave, VMax, VPro” gibi ifadeler ile satılan benzin ve dizel yakıtların artık satışı yapılamayacak. Düzenlemeyle birlikte akaryakıtta tek fiyat dönemi başlayacak ve istasyonlarda sadece benzin, motorin (dizel) ve LPG satışı olacak.

İstasyon otomasyon sistemi ile takip edilecek

Sabah’ın haberine göre dağıtıcı lisansı sahipleri istasyon otomasyon sistemi ile farklılaştırılmış akaryakıtın kullanıcılara sunumunun takibini yapmakla yükümlü olacak. Bununla birlikte aynı türden farklı ticari isimlerdeki akaryakıtların karışması durumunda bu akaryakıt yalnızca en düşük fiyata sahip farklılaştırılmamış ürün fiyatıyla satılabilecek. EPDK taslağında şu ifadelere yer verildi:

Bu kapsamda yakıt türüne göre tümü, araçlarda güvenle kullanılabilir. Farklılaştırılmış akaryakıt ile diğerleri arasında kalite ve benzeri düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, tır, traktör ve benzeri araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır.”

Motorine yüzde 3,1 zam geliyorMotorine yüzde 3,1 zam geliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.