Reel kesimin güveni sanayide kapasite kullanımıyla birlikte düşüyor: Dört yıl boşa geçmiş
TÜRKBESD verilerine göre ilk çeyrekte yüzde 28 büyüyen beyaz eşya satışları ikinci çeyrekte yüzde 5 daraldı. TÜRKBEST Başkanı Sığın iç pazardaki daralma ve ihracattaki düşüşün üretim ve istihdam için risk oluşturduğunu söyledi.
Beyaz eşya sektörünü temsil eden Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre beyaz eşyada yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 büyüyen iç satışlar ikinci çeyrekte yüzde 5 daraldı. Yılın ilk yarısında büyüme yüzde 11 oldu. Beyaz eşya sektörünün ilk yarı performansının değerlendirildiği basın toplantısında yayımlanan verilere göre beyaz eşya ihracatı ocak-haziran döneminde yüzde 4 geriledi.
TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın iç pazar büyümesindeki yavaşlama ve ihracattaki düşüş trendinin üretim ve istihdam için risk yarattığını söyledi. Türkiye beyaz eşya sanayisi Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise Çin’in ardından en büyük üreticisi. Türkiye beyaz eşya sektörü 33 milyon adetlik üretiminin üçte ikisini ihraç ettiği için ihraç pazarlarındaki daralma, sektörün üretim ve istihdam yapısını doğrudan etkileyebiliyor. Gökhan Sığın 60 bin doğrudan 600 bin dolaylı istihdam alanı sağlayan sektörün Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla dünya çapında rekabet ettiğini aktardı.
Sığın küresel pazarlardaki daralma nedeniyle son iki yıldır ihracatın düşüş eğiliminde olduğunu belirterek şöyle devam etti: “İç satışlardaki büyümeye rağmen, ihracattaki daralma nedeniyle 2023 yılında toplam pazarda yüzde 4,5 oranında küçülme kaydettik. Sektörümüz bugüne kadar kapasite kullanımı ve istihdamda herhangi bir kayıp yaşamadı; ancak ülkemizde ihracatı zora sokacak politikaların bu tabloyu riske atmasından endişe duyuyoruz.”
Bugüne kadar sektörün ihracat kaybını iç pazar büyümesiyle dengelediğini hatırlatan Sığın “Haziran ayında geçen yıla kıyasla iç satışlarımızda yüzde 20 oranında bir azalma gerçekleşti. Bu oran son yıllarda gördüğümüz en ciddi küçülmeye işaret ediyor. Son üç ayda iç satışlarımızda ciddi yavaşlama var. Zira bu yılın ilk üç ayında ortalama yüzde 28 olan iç pazar büyümesi son üç ayda ortalama -yüzde 5 seviyesine düştü. Bugüne kadar ihracattaki düşüşe karşılık sektörümüzü ayakta tutan yegane dayanak iç pazardaki hareketlilik oldu. Üretim seviyemizi yakın zamana kadar korumaya çalıştık ancak bu ay itibariyle üretimde de yüzde 11 oranında azalma gerçekleşti. Yüksek sezon olmasına rağmen iç pazar büyümesindeki yavaşlama ve ihracattaki düşüş trendi üretim ile istihdam için risk oluşturuyor. Haziran ayında ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam pazar büyüklüğümüzde karşılaştığımız yüzde 10 oranındaki küçülmenin üretimde kalıcı hale gelerek istihdamı etkileme olasılığından endişe ediyoruz” dedi.
Sektörün yüksek küresel entegrasyonunun, yatırımların yeşil ve dijital dönüşüm alanlarına odaklanmasını gerekli kıldığını da ifade eden Sığın ulusal mevzuatın AB’deki düzenlemeleri kapsayacak şekilde güncellenmesi gerektiğini belirtti. Sığın, bu yöndeki revizyonların sektör özelinde AB ülkelerine olan ihracata katkı sağlayacağını ve ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını öngördüklerini de ekledi. Üreticilerin verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek için çaba gösterdiğine değinen Sığın girdi maliyetlerinde yüksek artışlar ve talepteki daralmanın bu gayrete direnç oluşturduğunu söyledi:
“İç ve dış pazar dengesi beyaz eşya sanayinde sürdürülebilirliğin anahtarı. Tüketicinin alım gücünü ve ihracat rekabetçiliğimizi koruyacak yaklaşımlar, sektörümüzün büyümesine destek olacaktır. Ülkemizin ekonomisine sağladığımız pozitif katkıdan daima gurur duyuyor ve destekleyici politikalarla bu ivmeyi sürdürmeyi arzu ediyoruz.”