Biden Çin menşeli elektrikli araçların vergisini dört katına çıkarmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin gelecek hafta salı günü Çin menşeli temiz enerji ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırmaya hazırlandığı ve elektrikli araçlara uygulanan vergileri yaklaşık 4 katına çıkaracağı bildirildi.

Ekonomi 11 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Çin malı elektrikli otomobillerin ülkeye ithal edilmemesi veya yüksek gümrük vergisi konulması konusunda Biden'a bir süredir senatörlerden baskı vardı.

Çin’in temiz enerji ürünlerinin ihracatını artırdığına dair işaretler Washington’da endişeye neden oldu. ABD basınında yer alan haberlere göre Joe Biden yönetimi önümüzdeki günlerde Çin’den ithal edilen temiz enerji ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırmaya hazırlanıyor. Kaynaklara göre Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan vergi yaklaşık 4 katına çıkarılacak.

14 Mayıs’ta açıklanması beklenen tarifelerin, Çin menşeli kritik mineralleri, güneş enerjisi ürünleri ile bataryaları etkileyeceği belirtildi. Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD’li yetkililerin özellikle elektrikli araçlara odaklandığı ve tarife oranını yüzde 25’ten yaklaşık yüzde 100’e çıkarmalarının beklendiği ifade edildi.

Tıbbi malzemelere de ek gümrük vergisi geliyor

Salı günü yapılması beklenen duyuru, eski Başkan Donald Trump tarafından belirlenen birçok Çin malına yönelik mevcut tarifeleri koruyacak. Ancak yarı iletkenler ve güneş enerjisi ekipmanlarına yeni tarifeler eklenecek ve elektrikli araç tarifeleri de yükseltilecek. Reuters’a konuşan kaynaklar, şırınga ve kişisel koruyucu ekipman gibi Çin yapımı tıbbi malzemelerin de ek gümrük vergileriyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bir kaynak Biden yönetiminin “bölüm 301 tarifelerini” revize ederken, stratejik rekabet ve ulusal güvenlik alanları olduğunu söylediği sektörlere odaklandığını söyledi.

Uzun zamandır beklenen tarife güncellemesi, bir dizi milletvekilinin Çin araç tarifelerinde büyük artışlar yapılması çağrısında bulunmasının ardından geldi. Şu anda nispeten az sayıda Çin yapımı hafif hizmet aracı ithal ediliyor.

Biden'a 'Çin malı elektrikli otomobil ithalatını durdur' baskısıBiden’a ‘Çin malı elektrikli otomobil ithalatını durdur’ baskısı

Tesla rüyası bitiyor mu? İşte düşüşünün iç yüzüTesla rüyası bitiyor mu? İşte düşüşünün iç yüzü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.