Tehlikeli özgüven: Bina deprem testleri yüzde 90 azaldı

Deprem sonrası birçok kişi binalarının sağlam olup olmadığını öğrenmek için deprem performans testi yapmaya koşarken, Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, “Şimdi deprem öncesine döndük. Bu test talepleri mart ayından bugüne yaklaşık yüzde 90 azaldı” dedi.

Ekonomi 28 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Yavuz Işık “Daire başına yaklaşık 2 bin yıl TL tarama ücreti alıyoruz. Derin taramada 5 katlı bir yapıda bu bedel 80 bin ile 100 bin TL arasında” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) üyeleri sadece beton üretimi yapmıyor. Aynı zamanda binaların deprem performans analizini de yapıyor. Yaptıkları deprem performans analizleri hakkında konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Hane halkı yada belediyelerin ve firmaların başvuruları üzerine yapıyoruz. Özellikle deprem sonrasında İstanbul ve çevresinden çok talep aldık. Öncesinde ayda 2 ila 3 tane alırken, deprem sonrası insanlara randevu verecek gün bulamıyorduk. Şimdi eski hale geldik. Deprem performans testi talepleri mart ayından bugüne yaklaşık yüzde 90 azaldı” dedi.

Ürküten 'karot' sonucu: Beton kalitesi olması gerekenin yarısıÜrküten ‘karot’ sonucu: Beton kalitesi olması gerekenin yarısı

Ses dalgalarıyla bakıyor, gerekirse karot alınıyor

Binaların deprem performans analizinde sadece beton yada demire bakmadıklarını söyleyen Işık, “Önce binanın plana uygun yapılıp yapılmadığı, kat ekleme yada eksiltme var mı ona bakıyoruz. Sonra zemine ve ses dalgalarıyla binanın performansını ölçüyoruz. Gerekirse de karota gidiyoruz” diye konuştu.

Satmak yada almak isteyenler yaptırıyor

Çıkardıkları raporların yıkım kararı gerektirmediğini ancak kişilere yapı hakkında fikir verdiğini söyleyen Işık, “Bu şekilde liman, otel, alıp yada satmak isteyenler geliyor. Örneğin çok büyük bir kuyum firması geldi. Üretim yaptığı şubelerine binalara baktırdı” dedi. Birlik olarak kar amacı gütmediklerini dile getiren Işık şunları söyledi: “Daire başına yaklaşık 2 bin yıl TL tarama ücreti alıyoruz. Derin taramada 5 katlı bir yapıda bu bedel 80 bin ile 100 bin TL arasında.”

İstanbul’da 90 bin tabut bina var

Şimdi Marmara Bölgesi öncelikli olmak üzere Ege’de deprem beklendiğini aktaran Işık, “Deprem bölgesinde 650 bin konut, 1530 bini iş yeri ve 100 bini köy evi ve ahır olmak üzere 2 yılda 850 bin bağımsız bölüm yapılacak. 200 binin üzerinde ihale yapıldı. Peyder pey diğerleri yapılıyor. İstanbul’da da yaklaşık 6.5 milyon konut var. Bunlardan 600 bin konutun dönüşmesi lazım. 90 bin konutu tabut olarak düşünüyorum. Bunları depreme ihtiyaç olmadan yıkıldı yıkılacak yapılar” dedi.

İstanbul’da 300 bin konut rezerv alanda dönüşecek

Bakanlığın 600 bin konutu yıkmak istediğini bu konutlardan 300 bininin rezerv alanda yapılacağını söyleyen Işık, kaynak olarak da hazine arazilerden satış ve rezerv alanlarda yapılacak kat karşılığı gelirin kullanılacağını belirtti.

“Köy evlerini çelik yerine prefabrik betonla yapalım”

Yavuz Işık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı’nın deprem bölgesinde yapmayı planladığı çelikten köy evleri konusuna da değindi. Hazır betonun çok önemli bir yapı malzemesi olduğunu ve yerine ikame edilecek bir malzemenin olmadığını söyleyen Işık,  “Çeliğin betona alternatif olamaz. Belki 1 ila 2 katlı yapılarda çelik kullanılabilir. Ancak betona göre çok pahalı bir malzeme. Ayrıca yüksek mukavemete sahip çeliği Türkiye’de üretmiyoruz. Bunu ithal ediyoruz. Ürettiğimizi de makine ve endüstride kullanıyoruz. Bakanımızın böyle bir düşüncesi var. Ancak bunun yerine prefabrik konut daha iyi olur. Çünkü bunlar yerli malzeme” dedi.

‘İnşaat sektörü toparlanıyor’

2017’de sonra yavaşlamanın yaşandığı inşaat sektöründe bu yıl ciddi bir büyüme olduğunu ifade eden Işık, 2017’de GSMH içinde inşaatın payının yüzde 9.2 iken 2019’da yüzde 4.3’e düştüğünü aktardı. Yavuz Işık, “Şimdi en son yüzde 6.2’ye çıktı. Yani inşaat sektörü derleniyor ve toparlanıyor. Bunda deprem bölgesindeki inşaatlar etkili oldu” diye konuştu. Hazır beton sektörünün Türkiye için önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Işık şöyle konuştu :“Geçen yıl 105 milyon m3 beton ürettik. Bu yıl 115 milyon m3 beton üretileceğini öngörüyoruz. Sektör 6 milyar dolar ciro yapıyor. 37 bin insana istihdam sağlıyoruz. Kalite ve üretimde Avrupa’nın birincisiyiz. Avrupa toplamında 260 milyon m3 beton üretilirken, biz sadece Türkiye olarak 115 milyon m3 beton üretiyoruz.”

30’un üzerinde ülkeden ziyaretçiyi ağırlayacak

Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliği’nin 08 -11 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleneceği “Hazır Beton Fuarı ve Kongresi ”ile 30’un üzerinde ülkeden ziyaretçi ağırlayacaklarını da belirtti.

Deprem korkusu azaldı, karot testi hız kestiDeprem korkusu azaldı, karot testi hız kesti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.