Binance kurucusu hapse girdi ama servetini büyütmeye devam edecek

Binance'in kurucusu Changpeng Zhao 'kara para aklamaya karşı yeterli korumayı sağlamadığı' gerekçesiyle dört ay hapis cezası aldı. Ancak yasalara göre bir kez suç işlediği için Zhao'nun 33 milyar dolarlık servetinin etkilenmeyeceği belirtiliyor.

Ekonomi 1 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Zhao, 2017 yılında kurduğu Binance'i silik bir şirketten hızla gelişen dijital para alanındaki en zorlu oyunculardan biri haline getirmişti,

Geçen yıl kasım ayında ABD hükümeti ile yaptığı anlaşma gereği kripto para borsası Binance’in CEO’luğundan istifa eden Changpeng Zhao dört ay hapis cezasına çarptırıldı. Bir zamanlar kripto sektörünün en güçlü kişisi olarak kabul edilen ve “CZ” olarak bilinen Zhao “kara para aklamaya karşı yeterli korumayı sağlamadığı” gerekçesiyle ceza aldı. Ancak Forbes milyarderler listesine göre suçu ilk kez işlediği ve kontrol hissesi bulunduğu için Zhao’nun 33 milyar dolarlık serveti bu durumdan etkilenmeyecek.

Seattle Federal Mahkemesinde görülen ceza davasında savcılar caydırıcılık gereği Zhao için üç yıl hapis cezası isterken savunma avukatları beş ay denetimli serbestlik talep etti. Zhao’nun avukatları eski CEO’nun hatasını kabul ettiğini, ABD’ye gönüllü olarak geldiğini, daha önce yasaları ihlal etmediğini ve işbirliği yaptığını savundu.
ABD hükümeti, geçen yıl kasım ayında dünyanın en büyük kripto para Borsası Binance’e kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4,3 milyar dolar ceza vermişti. Söz konusu ceza tutarı ülkede verilen en büyük cezalardan biri olmuştu. Zhao, Binance’e yönelik soruşturmayı çözüme kavuşturmak için ABD hükümetiyle anlaşma yapmıştı.

Çin’de doğup 12 yaşında Kanada’ya göçen Zhao anlaşmanın bir parçası olarak istifa etmeyi ve 50 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etmişti. Zhao X hesabından yaptığı paylaşımda da hatalar yaptığını ve sorumluluk alması gerektiğini belirtmişti.

Kripto para borsası FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried da nisan ayında dolandırıcılık ve kara para aklama iddiasıyla yargılandığı ceza davasında 25 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Serveti etkilenmeyecek

Zhao 2017 yılında kurduğu kripto para borsası Binance’i nispeten silik bir şirketten hızla gelişen dijital para alanındaki en zorlu oyunculardan biri haline getirdi. Zhao’nun parmaklıklar ardına konmasına rağmen Binance’deki kontrol hissesi kriptodaki en zengin insanlardan biri olmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Zhao ABD Banka Gizlilik Yasası’nı (BSA) ihlal etmekten yalnızca bir kez suçlu bulunduğundan ilk kez suç işlemiş sayılıyor ve bu nedenle CEO’luktan istifa etmek ve şirketteki hisselerinden feragat etmemek ya da varlıklarını dondurmamak için federal makamlarla bir anlaşmaya vardı.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun eski kıdemli dava avukatlarından Braden Perry “Tipik olarak, suç faaliyetiyle doğrudan bağlantılı olmayan kişisel varlıklar etkilenmeden kalabilir. Hapse girdiği süre boyunca varlıkları onun adına da yönetilebilir” diyor.

Bu, tartışmalı eski CEO ve kripto borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’dan farklı bir durumu ortaya koyuyor. Bankman-Fried kripto imparatorluğunun 2022 yılında iflas etmesinin ardından serveti sıfıra düşmüştü.

Kriptoda şok gelişme: Binance kara para aklama suçlamasında uzlaştı, 4.3 milyar dolar ceza ödeyecekKriptoda şok gelişme: Binance kara para aklama suçlamasında uzlaştı, 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek

Müşterilerinin 8 milyar dolarını hiç eden Sam Bankman-Fried 25 yıl hapis yatacakMüşterilerinin 8 milyar dolarını hiç eden Sam Bankman-Fried 25 yıl hapis yatacak

'Kimseyi dolandırmadım' diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı‘Kimseyi dolandırmadım’ diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.