Kriptoda şok gelişme: Binance kara para aklama suçlamasında uzlaştı, 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek

Binance'ın kurucusu CZ olarak bilinen Changpeng Zhao, kara para aklama kurallarını ihlal ettiğine dair suçlamayı kabul etti. CEO'luk görevinden istifa eden Zhao, 4.3 milyar dolarlık anlaşmanın parçası olarak 50 milyon dolar ceza ödeyecek.

Bilim Teknoloji 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kripto dünyasında, kripto para borsası FTX’in çöküşünden sonraki en büyük darbe olarak görülen gelişme yaşandı ve Binance’ın kurucusu Changpeng Zhao, ABD’de kara para aklama kurallarını ihlal ettiklerine yönelik suçlamayı kabul ederek görevinden ayrıldı. ABD Hükümeti’nin duyurduğu karara göre Binance şirketi de kurum olarak suçunu kabul etti ve bunun karşılığınde 4.3 milyar dolar para cezası ve tazminat ödemeyi kabul ederek uzlaştı. Anlaşma kapsamında Binance, şirketi yıllardır soruşturan Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ile uzlaşmaya varmış oldu.

Binance CEO’su Zhao, suçunu kabul etmesinin bir parçası olarak 50 milyon dolar ceza ödeyecek. Fakat bununla bitmiyor. New York Times’ın haberine göre Adalet Bakanlığı yetkilileri, Zhao’nun kanunlara göre 18 aya kadar hapis cezası alabileceğini söylüyor. Savcılar daha ağır bir ceza da isteyebilir.

3 yıl şirkete dokunamayacak

Binance’ın yaptığı anlaşmada bir detay da işletmeyi denetlemek üzere bir hükümet gözlemcisinin atanmasının kabul edilmesi. Bu da yine Zhao’yu şirketten uzak tutacak: Gözlemci atandıktan üç yıl sonrasına kadar Binance’a herhangi bir müdahale yapması yasak. Zhao sonrası şirketin dümenine yönetici Richard Teng geçecek.

Zhao, gelişme sonrası yaptığı açıklamada, hatalar yaptığını kabul ederek sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Yorucu programına ara verme fırsatı olarak gördüğü bu dönemi çeşitli kripto projelerine pasif yatırım yaparak geçireceğini de sözlerine ekledi.

Bu gelişmenin kripto dünyası için ne kadar sarsıcı olduğunu şöyle de anlatabiliriz. Binance, tüm kripto para işlemlerinin kimi dönemler 3’te 2’sini gerçekleştirerek devasa bir büyüklüğe ulaşmış, sektör için de hayati bir konuma erişmişti. Zhao’nun da aynı şekilde uzun zamandır kripto dünyasındaki en zengin insan olduğu tahmin ediliyordu.

Kripto paralarda büyük düşüş

Haber üzerine istifa öncesi 37 bin doların üzerinde fiyatlanan Bitcoin 35 bin 700 dolar bölgesine kadar geri çekildi. Yeni günde ise Bitcoin 36 bin 500 dolar, Ethereum ise 2000 dolar seviyelerinden alıcı buldu. Binance platformunun yerel kripto para birimi Binance Coin’in (BNB) fiyatı yüzde 10’a yakın bir düşüşle 235 dolara geriledi ve piyasa değeri 36,4 milyar dolara düştü. Ripple yüzde 3,2 düşüşle 0,59, Dogecoin yüzde 3,3 düşüşle 0,0744, Cardano yüzde 3,2 düşüşle 0,37 ve Solana yüzde 3 düşüşle 54,8 dolar civarlarında işlem gördü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.