Bir dolar milyarderi, kimse fark etmeden ölebilir mi: 7 milyar dolarlık gizemli vergi

ABD'de yüklü bir vergi hareketi, kimse fark etmeden ölmüş olabilecek bir dolar milyarderini işaret ediyor. Quartz dergisi bu kişinin peşine düşmüş. Kesin olmasa da bir tahminleri var.

Ekonomi 12 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Araştırmalara göre 7 milyar dolarlık vergi, kumarhaneler kralı Sheldon Adelson'dan kalan mirasa ait olabilir.

ABD Hazinesi’nin mali işlerine ilişkin günlük raporları arasında 28 Şubat 2023’te görülen veri, emlak ve hediye vergileri kategorisindeki 7 milyar dolarlık bir hareketi gösterince, bunu fark eden kişiler olayın peşine düştüler.

ABD’deki gizlilik kuralları gereği, bu hareketi yaratan kişilerin kim olduğu araştırılamıyor ancak bazı işaretleri değerlendirerek tahminde bulunmanızı engelleyen yok. Quartz’tan Tim Fernholz, ipuçlarını kendince birleştirmiş.

28 Şubat’taki 7 milyar dolar 2005’ten beri bu tür vergide görülen en yüksek tahsilatmış. Bu tutar, tek bir kişiye de ait olmayabilir ancak yine de bu tutar uzmanlara göre dikkate değer bir hareket.

ABD hükümeti, ekim ayında başlayan mail yılda, 2022’de topladığından yaklaşık 8 milyar dolar daha fazla emlak ve hediye vergisi toplamış. ABD’de 2017 yılında yapılan değişikliğe göre kişilerin mal varlıkları yüzde 40 oranında vergilendiriliyor. Vergi oranına göre 7 milyar dolarlık bu ödeme, 17,5 milyar dolarlık bir miras ya da hediye anlamına geliyor. Araştırmalara göre, muafiyetler ve diğer vergiden kaçınma biçimlerinin sonunda mükellefler yüzde 17 efektif vergi veriyor. Bu da yüzde 50’si vergiye tabi olsa bile 35 milyar dolarlık bir servet anlamına geliyor.

Bloomberg News verilerine göre en düşük tahmin bile gizemli kişiyi dünyanın en zengin 100 insanından biri yapıyor. Ancak bu kişi kim bilmiyoruz.

Dergi detaylandırmış araştırmasını. Forbes’un gözden kaçırdığı çok zengin bir kişi, büyük bir hediye ya da birkaç yıl önce ölen bir milyarder için gecikmiş bir ödeme olabilir bu. Ayrıca ABD vatandaşı olmayan eşlerin boşanmasıyla da bu hediye vergisi tetiklenebilirmiş. Emlak vergisi için son başvuru genelde 9 ay sonra, yasal olarak bu 1.5 yıla uzayabiliyor.

Sheldon Adelson mı?

Forbes’un 2022 vefat eden milyarderler listesinde bu derece büyük mal varlığı olan ABD’li bir kişi yok. Forbes’un 2021 listesindeyse Sheldon Adelson isimli bir zengin var. Ocak 2021’de ölen kumarhaneler kralının serveti tahminen 35 milyar dolar. Bu 7 milyar dolarlık ödemeye denk geliyor. Ancak bunu hiçbir zaman bilemeyeceğimizi de not olarak düşüyorlar.

Credit Suisse ABD'li zenginlerin vergi kaçırmasına yardımcı olmuşCredit Suisse ABD’li zenginlerin vergi kaçırmasına yardımcı olmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.