Bitcoin’de rüzgar tersine mi döndü? 38 bin dolara düştü

Yükselen dolar ve satış baskısı Bitcoin'in yükseliş rüzgarını kesti. Borsa yatırım fonlarının 11 Ocak'ta piyasaya sürülmesiyle 49 bin doları gören Bitcoin'de fiyatı daha sonra yüzde 20 geriledi. Bugün artan kayıpla birlikte 38 bin doları gördü.

Ekonomi 23 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) ilk işlem gününde 49 bin 21 dolara kadar yükselen Bitcoin fiyatı, dün akşam 39 bin 444 dolara kadar düştü ve 11 Ocak zirvesinde göre, yaklaşık yüzde 20 aşağı geldi.

Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) ilk işlem gününde 49 bin 21 dolara kadar yükselen Bitcoin fiyatı dün akşam 39 bin 444 dolara kadar düştü ve 11 Ocak zirvesinde göre, yaklaşık yüzde 20 aşağı geldi. Lider kripto para birimi Bitcoin’de kayıp bugün saat 11.34 itibariyle yüzde 1,50 olurken 13. 43’te ise yüzde 2.83’e çıktı. Böylece Bitcoin fiyatı 39,005 dolara gerilerken, akşam saatlerine doğru yüzde 3’leri aşan kayıpla  38 bin doları gördü.

Bitcoin'e yeni tahmin: 2025 sonunda 170 bin doları aşarBitcoin’e yeni tahmin: 2025 sonunda 170 bin doları aşar

Neden düştü?

Fundstrat Global Advisors LLC’nin dijital varlık stratejisi başkanı Sean Farrell “Geçen iki hafta boyunca Bitcoin yükselen kurlar ve güçlenen doların kanıtladığı daha sert makro koşullar ve kripto para borsası FTX’in varlıklarını boşaltmasıyla birlikte GBTC arbitraj pozisyonlarını çözen piyasa oyuncularından gelen önemli satış baskısı nedeniyle zorlandı” dedi. Farrell FTX’in elden çıkarmalarının potansiyel olarak arz fazlalığını ortadan kaldırdığını ve “GBTC’deki yoğun satış baskısının yakında azalabileceğini” söyledi.

Ekonomist Devrim Akyıl’a göre ise  ETF onayı anında kâr realizasyonunun gerçekleşmiş olması ve finans kuruluşlarının ETF’ler üzerinden varlık fiyatlarını etkilemesi piyasadaki son harekette etkili. Akyıl kripto piyasasındaki son düşüşle ilgili şunları söyledi: “ETF onaylandığı anda kâr realizasyonun gerçekleşeceğini hem de ETF onayının düşünüldüğü kadar sistemin lehine olmadığını karar öncesinde anlatmıştım. ETF onayı ile ilgili beklenti ile piyasayı da şişirdiler. Beklenti gerçekleşince de vurdular. Aslında büyük finans kuruluşları, özellikle 2011’den sonra ETF’ler üzerinden altını ve gümüşü o kadar kuvvetli manipüle ediyorlar ki, aynısının Bitcoin üzerinden olma ihtimalini değerlendiriyordum sürekli. Burada da aynısı oluyor. İnsanlar parasını yatırıyor ama o paralara gidip ETF’in bağlı olduğu varlıkların alınacağı taahhütleri olmasına rağmen şirketler parasını başka yerde değerlendirebiliyor. Bunları denetleyen bir mekanizma da yok. Bunun da kriptolara katkısı olmuyor. Bu nedenle değerleme Bitcon’in lehine olacak yerde aleyhine oluyor.” Akyıl, Fed beklentilerinin Bitcoin fiyatlarına etkisi konusunda ise, “Fed’in faiz indirimini martta yapamayacağına dair algı kuvvetlenmeye başladı ama finans piyasası genel olarak bundan daha az etkilendi” yorumunu yaptı. Akyıl, “Bitcoin bu konularda rüzgârı önden alabiliyor. Bir iki ay önceden majör hareketler konusunda öncü gösterge olma özelliği var. Fed beklentilerinin de son hareketle ilgisi var” dedi.

 

Bitcoin madenciliği elektrik tüketiminde 167 ülkeyi geride bıraktıBitcoin madenciliği elektrik tüketiminde 167 ülkeyi geride bıraktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.