Bitcoin’in koşusu her gün 1,500 milyoner cüzdan yaratıyor ama yine de 2021’den yavaş

Bitcoin'in değerindeki hızlı artışa rağmen yeni milyoner cüzdanlarının yaratılma hızı günde dört binden fazla cüzdanın milyon dolar sınırına ulaştığı 2021'dekinin hayli gerisinde kaldı. Nedeni yeni sermayenin henüz Bitcoin'e girmemiş olması.

Ekonomi 14 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ortadoğu'da İran ile İsrail arasında savaş ihtimalinin artması Bitcoin'i de vurdu.

Bitcoin’in art arda rekorlar kıran koşusu her gün yeni zenginler yaratıyor. Kripto analiz şirketi Kaiko Research’e göre kripto paranının lideri Bitcoin’in değerinin hızlı artışı nedeniyle “milyoner cüzdan” sayısı hemen hemen her gün yaklaşık 1,500 adet artıyor. Yatırımcılar sahip oldukları kripto paraları Bitcoin blok zinciri üzerindeki  adresler olan cüzdanlarda saklıyor. Ağ kamuya açık ve merkezi bir aracı kurum tarafından kontrol edilmediği için bir cüzdandaki token sayısını görmek mümkün.

Ancak adreslerin anonimliği cüzdanların sahiplerinin kişiler mi şirketler mi olduğunu anlaşılmasını olanaksızlaştırıyor. Bitcoin, spot Bitcoin ETF’lerine yatırıma izin verilmesiyle bu yıl yaklaşık yüzde 70 değer kazandı. Ancak bu hızlı artışa rağmen yeni milyoner cüzdanlarının yaratılma hızı günde 4,000’den fazla cüzdanın milyon dolar sınırına ulaştığı 2021’deki son Boğa piyasası dönemine göre hayli düşük. Bu yıl ise 1 Mart ulaşılan 1,691 milyoner cüzdan ile zenginleşmenin en hızlı olduğu tarih oldu.

Bitcoin’e yeni sermaye daha gelmedi

2021’deki Boğa piyasasına göre hızın daha olmasının birkaç nedeni var. Kaiko pazartesi günü yayınladığı raporda yeni sermayenin henüz tam olarak gelmediğini; Bitcoin yeni zirvelere ulaşırken büyük balinaların kâr realizasyonuna gittiklerini ve Balinaların varlıklarını kişisel cüzdanlar yerine emanetçilerde sakladığını ifade etti.

Rapora göre 2021 yılında her tür Boğa kripto furyasından faydalanmaya çalıştığı için piyasaya büyük bir akışı oldu. Ancak bu kez Balinalar daha temkinli bir yaklaşım benimseyerek yatırım yapmadan önce tırmanışın temeli olup olmadığını görmek için beklediklerin milyoner cüzdan sayısındaki artış 2021’i aratıyor.

Bu sorunun artık kısmen yanıtı var: Dünyada en çok Bitcoin'e kimler sahip?Bu sorunun artık kısmen yanıtı var: Dünyada en çok Bitcoin’e kimler sahip?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.