Bloomberg: Dolar bugün 24-25 liraya çıkabilir

Bloomberg dün akşam yayınladığı seçim haberinde 'Stratejist ve yatırımcılar, seçimin sonucundan bağımsız olarak TL'nin değer kaybetmesini bekliyor' dedi. Habere göre JPMorgan ve HSBC analistleri, Türk Lirası'nın dolar karşısında şu andaki 19,58'den 24-25 civarına değer kaybetmesini bekliyor.

Ekonomi 15 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

ABD’li haber ajansı Bloomberg, dün akşam seçimle ilgili olarak yayınladığı haberde Türk varlıkları için dalgalı geçen bir haftanın ardından, pazartesi günü (bugün) dikkatlerin sıkı bir şekilde kontrol edilen Türk Lirası’na çevrileceğini belirterek, “Bloomberg anketine katılan stratejistler ve yatırımcılar, seçimin sonucundan bağımsız olarak para biriminin değer kaybetmesini bekliyor” ifadelerine yer verdi.
Habere göre JPMorgan ve HSBC analistleri, Türk Lirası’nın dolar karşısında şu andaki 19,58 seviyesinden 24-25 civarına değer kaybetmesini bekliyor. Finans sektöründe ise hisse senedi piyasası izlenecek kilit sektör olacak. Türk bankacılık hisseleri geçen hafta ralli yapmış ve Borsa İstanbul bankacılık endeksi yüzde 27 artışla Kasım 2002’den bu yana en iyi performansı göstermişti.

Dolarda 3'lü fiyat: TCMB'de 19,60, bankada 23,94, Kapalıçarşı'da 22,30 liraDolarda 3’lü fiyat: TCMB’de 19,60, bankada 23,94, Kapalıçarşı’da 22,30 lira

Dolarda üçlü fiyat oluştu

Seçim öncesi dolar kurunu tutmak isteyen ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı “Döviz satmayın” baskısı ters tepti. Bir yandan seçim belirsizliği nedeniyle artan talep, diğer yandan da perşembe günü bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan yardımcısının bankalara “Şirketlere döviz satmayın” talimatı verdiğinin anlaşılması üzerine hem bankalararası piyasada satılan döviz kuruyla, bankalarda ve Kapalıçarşı’da satılan kur arasındaki fark hem de bankaların alış-satış kuru arasındaki makas inanılmaz boyutlara ulaştı. Cuma günü TCMB’de dolar satış kuru 19,60 lira olurken, dün cumartesi olmasının da etkisiyle bankalarda (23,94 lira) ve Kapalıçarşı’da satılan kur (22,30 lira) arasındaki fark iyice açıldı. TCMB resmi dolar satış kuru ile bankaların satış kuru arasındaki marj 4,34 liraya (yüzde 22,14), resmi kur ile Kapalıçarşı arasındaki marj 2,7 liraya (yüzde 13,77) yükseldi.

Döviz kurunda alış-satış makası açılıyor, dolar 22 lirayı geçtiDöviz kurunda alış-satış makası açılıyor, dolar 22 lirayı geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.