Bloomberg: Türklerin dolar iştahı yeniden arttı

Bloomberg KKM ve mevduat faizlerindeki düşüş ve enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle birlikte Türklerin yeniden dolara yöneldiğini yazdı. TCMB ve BDDK verilerine göre geçen beş haftada yerleşiklerin döviz mevduatları 4,1 milyar dolar arttı.

Ekonomi 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Türk Lirası dolar ve euro karşısında güne hafif değer kaybıyla başladı.

ABD’li finans ajansı Bloomberg Türkiye’de uzun süredir devam eden ve ekonomi yönetiminin önündeki en önemli zorluklardan olan dolarizasyonun yeniden gündemde olduğunu yazdı. Bloomberg’in haberine göre Türkler yeniden dolar almaya başlayarak Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesini zorlaştırırken bu yatırımcıları lira varlıklarının değerinde erozyona karşı alarma geçirdi.

İngiliz bankacılık devi Barclays’ın Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre geçen beş hafta içinde Türkiye’de yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 4,1 milyar dolar arttı. Taleplerin çoğu şirketlerden gelirken geçen hafta 1,7 milyar dolarlık artışın yarısından fazlasını hane halkı oluşturdu.

‘Önemli bir trend değişikliğine işaret edebilir’

Mart ayından bu yana döviz mevduatları yerel para birimi varlıklarına ve yetkililerin lirayı nispeten istikrarlı tutma kabiliyetine olan güvenin artmasıyla 24 milyar dolar kadar düşmüştü. Ancak Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel’e göre geçen hafta döviz mevduatlarında yaşanan artış “önemli bir trend değişikliği”ne işaret edebilir. Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil ise dolarizasyonun başlamasını “kötüleşen beklentilerin göstergesi” olarak değerlendirdi.

İlk faiz indiriminin eylül ayına kadar yapılmasını bekleyen Goldman Sachs dolara yönelişteki ivmenin ve enflasyonist baskılardaki artışın gecikmeli bir gevşeme döngüsüne yol açabileceğini söyledi.

Bloomberg’e konuşan ve Türkiye’nin ekonomi politikası hakkında doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa göre dolar hesaplarına bir dereceye kadar dönüşüm bekleniyordu ve şu anki dönüşüm beklentiler dahilinde gerçekleşiyor. Söz konusu kaynak, dolar mevduatlarındaki artışın sebeplerini ise kur korumalı mevduat (KKM) hesabındaki çıkış ve şirketlerden gelen mevsimsel talebin yükselmesi olarak gösteriyor.

Mevduat faizleri düşüyor

Mevduat faizlerinin yüksek olmasıyla lira cinsinden daha fazla tasarrufu teşvik etmeye çalışılırken faiz oranları da rekor seviyeden düşüşe geçti. Üç aya kadar vadeli TL mevduatların ağırlıklı ortalama faizi nisan ayı başında yaklaşık yüzde 69 ile zirve yaptıktan sonra düşerek 9 Ağustos itibariyle yüzde 59’a geriledi.

Dolara talebin artışının işareti olarak İstanbul Kapalıçarşı’daki tüccarlar bu sabah bankalararası piyasa oranından daha yüksek miktarda dolar sattı. Hafta başında devlet bankaları da artan iç talebi karşılamak için döviz satışlarını artırarak pazartesi ve salı günleri yaklaşık 3 milyar dolar sattı.

Altın zirveye yakın seyrini sürdürüyor, dolar 34 liraya yaklaştıAltın zirveye yakın seyrini sürdürüyor, dolar 34 liraya yaklaştı

KKM’den dönüşler hızlanınca döviz talebi de arttıKKM’den dönüşler hızlanınca döviz talebi de arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.