Bloomberg’e göre ekonomide rüzgar değişiyor, yatırımcılar TL tahvillere akın ediyor

Bloomberg göre, Türkiye ekonomisi, yeni ekonomi yönetiminin etkisiyle büyük bir dönüşüm yaşıyor. TL tahvillere rekor yabancı girişi olurken, hisse senetleri de yükselişte. Mayısta TL cinsi tahvillere 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı girişi oldu.

Ekonomi 2 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden devlet tahvilleri mayıs ayında yükselirken, dolar cinsinden borçlanıp liraya yatırım yapmak, kârlı bir strateji haline geldi.

Türkiye’nin ekonomik gücüne, geleneksel politikalara geri dönüşüne olan güven ve TL varlıklara verdiği çok yüksek faiz yatırımcıları cezbetmeye devam ediyor. Bloomberg’e göre TL cinsinden mayıs ayında 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı girişi olurken hisse senetleri bu yıl dolar bazında yüzde 30 artışla dünyadaki en iyi performanslardan birini sergiledi. Net döviz rezervleri ise 31 Marttaki seçimden bu yana 65 milyar dolar artış gösterdi. Bu durum Erdoğan’ın önceki faiz indirimi politikalarının aksine, ekonomik dengelerin yeniden sağlandığını gösteriyor.

‘Her şey yolunda gidiyor’

HSBC Varlık Yönetimi ekonomistlerine göre Türkiye’nin net döviz rezervlerinin artışı reformların etkisini gözler önüne seriyor. Aviva Investors Global Services Ltd’den analist Carmen Altenkirch Türkiye ekonomisinin dönüşümünün etkileyici olduğunu belirterek “Ekonomi ekibine doğru olanı yapma gücü verilmiş gibi görünüyor” dedi.

Bloomberg’e göre Erdoğan’ın seçimlerin ardından atadığı Mehmet Şimşek liderliğindeki piyasa dostu ekonomi ekibi politika faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükselterek yabancı yatırımcıları çekti. Gemcorp Capital ekonomisti Simon Quijano-Evans “Türkiye için her şey yolunda gidiyor” diyerek Şimşek ve Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadeleye devam etmesinin önemini vurguladı.

Dolar cinsinden borçlanıp liraya yatırım yapmak kârlı bir strateji

Türkiye’nin yerel para birimi cinsinden devlet tahvilleri mayıs ayında yükselirken dolar cinsinden borçlanıp liraya yatırım yapmak kârlı bir strateji haline geldi. PGIM Fixed Income’dan Magdalena Polan “erdemli bir döngünün” başladığını ve Türkiye’nin ekonomik politikalarına sadık kalması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin riskleri arasında denizaşırı yatırımcıların liraya erişim (swap) kısıtlamaları, kısa vadeli dış borç ve cari açık bulunuyor. Ancak, yatırımcıların Türk varlıklarını satın almasının kolaylaşacağına dair işaretler de var. Yetkililer offshore döviz swapları üzerindeki kısıtlamaları hafifletmeyi planlıyor.

Türk varlıklarına ilgi artacak

Mayıs ayında yabancı yatırımcıların lira cinsinden devlet tahvili alımları rekor kırarken, Türk bankacılık hisseleri üst üste yedinci ayda da yükseldi. Citigroup Inc. Türk piyasalarının yabancı katılımının artacağını öngörürken Bank of America stratejistleri liranın en iyi yatırım aracı olduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley IM’den Hussein Khattab Türkiye’nin yeni para rejiminin başarılı olduğunu ve geleneksel ekonomi politikasına dönüşün ülkenin uzun vadeli görünümünü iyileştireceğini söyledi. Khattab “Türkiye’de özellikle kurumsal yapılanma ve mali konsolidasyon konularında reformların sürdürülmesi, makro istikrarın ötesine geçerek ülkenin uzun vadeli gidişatını iyileştirecektir” dedi.

Rezerv iyileştikçe yabancı daha rahat gelmeye başladıRezerv iyileştikçe yabancı daha rahat gelmeye başladı

Yüksek faiz yabancıların gözünü kamaştırdı: Art arda 'Türkiye'ye koşun' çağrılarıYüksek faiz yabancıların gözünü kamaştırdı: Art arda ‘Türkiye’ye koşun’ çağrıları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.