Turist sayısı nisanda pandemi öncesi seviyeyi yakaladı
Bir zamanların 'Her şey dahil' ucuz tatil cenneti Türkiye, dünyanın en pahalı yaz tatili yapılan yerlerinden birine dönüşüyor. Bodrum'da lüks otellerin içindeki villaların gecelik kiraları vergi dahil 32 bin euronun üzerine çıktı. Yani 1 milyon lira.
Türkiye, yakın zamana kadar ‘her şey dahil’ yöntemiyle ucuz tatilin dünyadaki önemli merkezlerinden biriydi. Antalya başta olmak üzere tatil yörelerindeki oteller bu yöntemi uygulamaya devam ediyor ama bunun yanında yeni bir eğilim daha öne çıkıyor: 7 yıldızlı dev lüks otellerin inşa ettiği, içinde her türlü özel hizmetin de verildiği villaların kiraları bu yıl astronomik seviyelere yükselmiş durumda.
Bodrum’da uluslararası bir otel zinciri tarafından işletilen ve Türkiye dahil birçok ülkeden sosyetenin tatil yaptığı tatil köyünde özel yüzme havuzlu ve 7 yatak odalı bir villanın haziran ayındaki gecelik kirası 27,500 euro. Buna başta KDV olmak üzere konaklama vergisi ve hizmet ücretinin de ilavesiyle oluşan yüzde 17’lik bedel de eklendiğinde gecelik fiyatı 32,175 euroya (1 milyon 119 bin TL) çıkıyor.
Bu villa için en az 14 gecelik kiralama yapmanız şart. 14 gecelik kiralamanın sonunda ödeyeceğiniz rakam vergilere birlikte 452,375 euroya (15 milyon 666 bin TL) ulaşıyor.
Sezonda günlük kiralanan villa ve daireler için rezervasyonların devam ettiğini söyleyen TÜRSAB Bodrum Bölge Temsilcisi Mustafa Demir “İnsanların ödedikleri para karşılığında ne hizmet beklediğine göre fiyatlar değişiyor. Standart 2+1 konaklamayla kendine özel yüzme havuzu olan, denize sıfır veya büyük bir tesisin içindeki villa fiyatları arasında çok fark var. Sezonda konutlarda günlük kiralık bedeli 2 bin 500 liradan başlıyor, bazı villalarda ise bu rakam bir milyon liralara kadar çıkıyor” dedi.
Demir şöyle devam etti: “Ev ve villa kiralayan kişiler otellerde olduğu gibi erken rezervasyon yapanlar değil. Villalardaki doluluk oranı tatmin edici orana ulaşmadı ve hala rezervasyon akışı devam ediyor. Yurt dışından rezervasyonlar şubat, mart ve nisan ayı içinde oluyor. İç pazarda bu genelde son dakikaya kalıyor ve boş olan tesislerden yararlanıyorlar. Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Antalya’nın Kaş ilçesinde sezonda villa ve konutlara talep fazla. Bodrum’da ise iç pazardan ev ve villa kiralama talebi diğer bölgelerden daha yüksek.”
Özellikle İngiltere ve Arap Yarımadası’ndan villa tercih edenlerin daha fazla olduğunu belirten Demir “1 Mayıs itibariyle çoğu ilan sitesi belli bir referans numarası veya belli bir ruhsat numarası isteyecek. O numaraya göre ilanın devam edilebilirliği olacak. Denetimleri Turizm Bakanlığı tarafından sağlanacak. Son dakika gelişen bir şey olduğu için kontrolü 1 Mayıs’a kadar yetişmeyebilir. Ekiplerin canla başla bu işi yetiştirmeye çalıştıklarını görüyorum” diye konuştu.
Haziranda Kurban Bayramı’nın da etkisiyle doluluk oranlarında artış yaşanacağını söyleyen Demir şöyle konuştu: “Turistin ne zaman geleceğini görebilmemiz için uçaklara bakmamız gerekiyor. Mayıs ayı itibariyle Avrupa uçuşları ve Moskova uçuşları başlıyor. Arap Yarımadası’ndaki uçuşlar haziranın ilk haftası başlıyor ve genellikle eylülün ortası gibi son buluyor.” Mustafa Demir “Kurban Bayramı’yla iç pazarın da dahil olmasıyla doluluklar o dönemde yüzde 90 ve yüzde 100 seviyelerine ulaşıyor. Avrupa’dan şu anda gelen yolcu sayısı bakımından uçak oranı yüzde 12 artış gösteriyor. Uçaktaki koltukların Bodrum’a akışı artabilir. Bodrum- Milas Havalimanı’na inen her uçağın yolcusu Bodrum’a gelmiyor. Bölgedeki kardeş destinasyonlarımız olan Didim ve Kuşadası’na gidiyor. Mayıs ayı uygun fiyatlarla tatil seçenekleri sunuyor ve devam ediyor” dedi.