Sendika Boeing’in yüzde 30 zam önerisine tepkili

İşçileri üç yıl için yüzde 25 zam teklifini beğenmeyip greve çıkınca Boeing yüzde 30 zam önerdi. Ancak işçi sendikası teklifi müzakere edilmediği ve sürenin yetersiz olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Ekonomi 24 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Boeing'in 33 bin işçisi 13 Eylül'den bu yana grevde.

ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing’in grevdeki işçilerine gelecek dört yıl için yüzde 30 zam teklif etmesi Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM) yetkilileri tarafından tepkiyle karşılandı. IAM yetkilileri X sosyal medya platformundan Boeing’in dört yıl için “yüzde 30 zam, performans primi ve emeklilik yardımlarının iyileştirilmesi” teklifine ilişkin açıklama yaptı. Teklifin yöneticilerle görüşülmeden direkt işçilere ve medyaya sunulduğunun kaydedildiği paylaşımda “müzakere” süreci yürütülmediği ileri sürüldü. Açıklamada “Bu taktik, üyelerimize ve müzakere sürecine açık bir saygısızlıktır” dendi.

Boeing’in konuya ilişkin açıklamasında teklifin 27 Eylül’de oylamaya sunulacağı kaydedilirken IAM yetkilileri işçilerle görüşmek için yeterli süre olmadığını ve bu sebeple oylama yapılmayacağını savundu.

Çalışanlar Boeing’in yüzde 25’lik zam teklifini 13 Eylül’de yapılan oylamada yüzde 40’ın altında kaldığı gerekçesiyle reddederek greve gitme kararı almıştı. Boeing de grev kararının ardından “Yeni bir anlaşmaya varmak için masaya dönmeye hazırız” mesajı vermişti.

1995’teki 10 haftalık grevden sonra en uzun grev olan 2008’deki sekiz haftalık grev şirkete günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştu. Boeing’in mali durumunun 2008’dekinden çok daha kötü olduğu belirtiliyor.

Şirket en çok satan uçağı olan “737 Max” tipi yolcu uçaklarının 2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’daki kazalarından bu yana 27 milyar dolar kaybetti. Boeing’in her ne kadar geliri azalıp borcu artsa da şirketin 500 milyar dolardan fazla değer biçtiği devasa bir sipariş birikimi olduğu vurgulanıyor.

Boeing'i zora sokacak grev: 33 bin işçi yüzde 25 zammı beğenmediBoeing’i zora sokacak grev: 33 bin işçi yüzde 25 zammı beğenmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.