Ticaret Bakanı, fahiş fiyatla mücadele için ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ kurmaya çalışıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyatla mücadele etmek için KPSS ile 1,500 memuru işe alacaklarını duyurdu. Bolat'ın bakanlık bünyesinde 28 bin 349 memur çalışıyorken bulduğu bu formül, akıllara Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanını getirdi.

Ekonomi 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ticaret Bakanlığı bünyesinde 30 bine yakın memur çalışırken, sadece fahiş fiyat denetimi için alınacak 1,500 memurun sorun ortadan kalkınca nasıl görevlendirileceği bilinmiyor.

Son günlerde perakendecilere yaptığı indirim çağrılarının karşılık bulmasıyla gündem yaratan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan ilginç bir formül geldi. Bolat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda fahiş fiyatla mücadele etmek için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile 1,500 memur alıp piyasayı denetleyeceklerini söyledi. Bolat’ın ülke olarak ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu böyle bir dönemde bakanlık bünyesinde on binlerce memur istihdam edilirken yeni bir kadro yaratma çabası, akıllara Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ne iş yapacağı belli olmayan bir kurumun devasa bir yapıya dönüşmesini hicvettiği “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” romanını getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde halihazırda 28 bin 349’u memur, 3,308’i sözleşmeli personel, 646 sürekli işçi olmak üzere toplam 32 bin 303 personel bulunuyor.

Ne iş göreceği belli olmadan kurulan enstitü

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1961 yılında kaleme aldığı alegorik hiciv içeren Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanı, ülkemiz  insanının doğu ve batı arasında bocalamasını irdeleyen ve toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, bireyden yola çıkarak topluma varan bir yöntemle anlatıyor. Zaman, mekan, insan, toplum, bürokrasi, menfaatler, ölüm, yalnızlık, iletişim, sabır, mutluluk gibi kavramların vurgulandığı roman Cumhuriyet’in ilanı öncesi dönemin muhafazakâr yapısını ve Cumhuriyet sonrası batılılaşma çabalarının ironi dolu resmini çiziyor. Saatleri Ayarlama Enstitüsü ne iş göreceği belli olmadan kurulmuş, yeni yeni kadrolarla şubeler açıp gittikçe genişleyen öylesine saçma bir kurumdur ki, Tanpınar bu enstitüyü ele alarak birçok konuyla alay eder: Politikacılar, üst yapıda yapılan köksüz devrimler, bürokrasi, Batı taklidi yaşam biçimi vb.

İstihdam edilecek memurlar 81 ilde görevlendirilecek

Ticaret Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda da memur alım sürecine ilişkin bilgi verildi. Bakanlık tarafından istihdam edilecek memurların 81 ilde görevlendirileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bakanlığımızca, 81 ilimizin tamamında görevlendirilmek üzere, ÖSYM aracılığıyla merkezi yerleştirme sistemi ile 1500 kadrolu memur istihdamı için çalışmalarımızı tamamladık, 2023 yılı içinde alım sürecini sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Aramıza yeni katılacak çalışma arkadaşlarımızla daha etkin bir piyasa denetimi yapmayı, stokçuluk, güvensiz ürün ve fahiş fiyat artışları gibi vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açan haksız ticari uygulamalarla mücadelemizi artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bir kısmını gümrük kapılarımızda görevlendireceğimiz yeni arkadaşlarımızın gümrük işlemlerinin hızlanmasına da önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyoruz.”

Marketlerden hükümetin tavsiyesine uyma kararı: İndirim yapacaklarMarketlerden hükümetin tavsiyesine uyma kararı: İndirim yapacaklar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan marketlere indirim çağrısıTicaret Bakanı Ömer Bolat’tan marketlere indirim çağrısı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.