ABD Dışişleri’nde çatlak: İsrail desteği istifa getirdi
ABD'de küresel piyasaları tedirgin eden borç tavanı krizinde hafta sonunda anlaşmaya varıldı. Borç tavanı 2 yıllığına yükseltilecek, ancak bazı harcamalara da sınır getirilecek.
ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ABD kamuoyunun yanı sıra küresel piyasalar tarafından da yakından izlenen borç tavanının yükseltilmesi temerrüde günler kala prensip anlaşmasına vardılar. Anlaşmaya göre borç tavanı 2 yıllığına yükseltilecek. ABD Başkanı Biden, borç limiti konusunda Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile prensipte anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Biden, yazılı açıklamasında Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile ABD’de borç tavanına yönelik alınan önlemlerin tükenerek ülkenin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala prensipte anlaşmaya vardıklarını belirtti.
Başkan Biden, anlaşmanın çalışanlar için kritik programları korurken harcamaları azaltan ve ekonomiyi herkes için büyüten önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Biden, anlaşmanın Amerikan halkı için iyi bir haber olduğuna dikkati çekerek, “Çünkü feci bir temerrüde, ekonomik resesyona, emeklilik birikimlerinin mahvolmasına ve milyonlarca işin kaybedilmesine yol açabilecek bir durumu önlüyor.” değerlendirmesini yaptı.
McCarthy de konuya ilişin düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden ile hafta sonunda iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, “Haftalarca süren müzakerelerin ardından prensipte anlaşmaya vardık. Hâlâ yapacak çok işimiz var ama bunun Amerikan halkına yakışır bir anlaşma olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.
Anlaşmanın harcamalarda tarihi düşüşler ve insanları yoksulluktan istihdama taşıyacak önemli reformlar içerdiğini dile getiren McCarthy, yeni vergiler ve federal devlet harcamalarının anlaşmada bulunmadığını anlattı.
ABD basınında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerinden ardından sağlanan anlaşma kapsamında borç tavanının 2 yıllığına yükseltilmesi öngörülüyor.
Bazı federal programlara yönelik harcamalarda kesintiye gidilmesini, bazılarının da kaldırılmasını hedefleyen anlaşmanın, gıda yardım programları dahil bazı devlet yardımından faydalananlara yeni çalışma zorunlulukları getirmesi bekleniyor.
Anlaşmayla, gıda kuponu kullananlardan 54 yaşın altında ve çocuksuz olanların programdan yararlanabileceği süreye yeni sınırlar getirilmesi öngörülüyor. Öte yandan, gaziler ve evsizler için gıda kuponuna erişimin ise genişletilmesi planlanıyor. Söz konusu anlaşma kapsamında, salgın döneminde sağlanan ancak harcanmamış yardım paralarının geri alınması amaçlanıyor.
Anlaşmanın isteğe bağlı harcamalara iki yıl boyunca sınır getireceği ancak bu sınırların savunma harcamalarına federal bütçenin geri kalanından farklı şekilde uygulanacağı belirtiliyor. İki lider arasında varılan anlaşma doğrultusunda borç tavanının yükseltilmesini öngören yasa tasarısının birkaç gün içinde Kongre’de oylanması bekleniyor.
ABD, 19 Ocak’ta 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşmış ve ABD Hazinesi bazı harcamaları kısmak gibi olağanüstü önlemler almaya başlamıştı. Hazine Bakanlığı, söz konusu olağanüstü önlemlerin haziran başında tükenebileceği uyarısında bulunmuştu.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’ye hafta sonuna doğru gönderdiği mektupta, mevcut verilere dayanarak Kongrenin borç tavanını, 5 Haziran’a kadar yükseltmemesi veya askıya almaması durumunda Hazine’nin yükümlülüklerini yerine getirmek için kaynaklarının yetersiz kalacağının tahmin edildiğini bildirmişti. ABD Hazinesi’nin nakit seviyesi, borç tavanı müzakereleri devam ederken 25 Mayıs itibarıyla 38,8 milyar dolarla 2017’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.