Borç yapılandırmada başvuru süresi uzatılıyor

Kamuya olan 1.3 trilyon liralık borcun yapılandırmasında son başvuru tarihi 1 ay öteleniyor.  Mükellefler 30 Haziran’a kadar başvurularını yapabilecekler.

Ekonomi 24 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
7440 sayılı kanunla Maliye'ye olan 837,3 milyar TL borç yapılandırılacak.

Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına imkân sağlayan 7440 sayılı kanuna ilişkin başvuru süresinin 30 Haziran’a kadar uzatılacağı öğrenildi. Kanunda, Cumhurbaşkanı’nın başvuru ve ilk taksit ödemelerini 1 ay uzatma yetkisi bulunuyor. Kanun, 31 Aralık 2022 günü ve öncesindeki borçları kapsıyor. Halen devam eden başvuru sürecinde şimdiye kadar 3 milyon 279 bin mükellef, 180 milyar TL’lik borç için başvuru yaptı.

Edinilen bilgiye göre kanunda 31 Mayıs tarihi itibariyle sona erecek başvuru süresi Cumhurbaşkanı kararıyla bir ay uzatılacak. Karar ileriki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanacak. Kanun vergi, sosyal güvenlik, harç vb. ödemeler ile cezalar yanında, kesinleşmemiş ve dava aşamasındaki kamu borçları, inceleme ve tarhiyat aşamasındaki vergileri de kapsıyor. Ayrıca kanunla matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi (kasa affı) imkânı da sağlanıyor.

Vatandaş devlete olan borcunu artık 48 taksitte ödeyebilecekVatandaş devlete olan borcunu artık 48 taksitte ödeyebilecek

14 milyon 156 bin mükellefin vergi borcu var

 7440 sayılı kanunla 837,3 milyar TL’si Maliye’ye, 361 milyar TL’si SGK’ya ve kalanı da diğer kurumlara olmak üzere yaklaşık toplamda 1 trilyon liralık borcun yapılandırılması öngörüldü. Vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı ise 14 milyon 156 bin kişi.

Başvuruların büyük bölümü trafik para cezaları da dahil olmak üzere idari para cezaları ve MTV borçlarına ilişkin. Vatandaşlar borçları nedeniyle araçlarının yakalanarak haczedilip satılacağı endişesi ve araç muayenelerinde sıkıntı yaşamamak için başvuru yaptı.

Normal vergi borçlarını yapılandırmak için başvuranların sayısı ise, henüz beklenilenin oldukça altında kaldı.

Başvuru neden az?

Yasa 12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi ancak başvuruların yapılacağı sistem ancak 1 ay sonra mükelleflerin kullanımına açılabildi. Matrah ve vergi artırımından yararlanamayacakların listeleri MASAK, VDK ve Adalet Bakanlığı’ndan gecikmeli geldiği için sistem de geç açıldı.

Ardından Mart ayında 2022 yılı yıllık gelir vergisi, Nisan ayında ise 2022 hesap dönemi yıllık kurumlar vergisi beyannameleri verildi. Martta gelir vergisinin ilk taksiti, Nisan ayında ise kurumlar vergisi tahsil edildi.

23 Mart – 21 Nisan arası ramazan ayına, 21 – 23 Nisan arası Ramazan Bayramı’na rastladı. 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili genel seçimi yapıldı, Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. Tura kaldı. 28 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi yapılacak. SMMM ve YMM’lerin büyük bir kısmı seçimlerde görev aldı, 28 Mayıs’ta yeniden görev alacaklar.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.