Sanayinin doğalgazından sonra elektriğine de yüzde 20 zam geldi

Ekonomi 2 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
28 Eylül 2023 tarihli EKK toplantısında alındığı öne sürülen elektriğe yüzde 20 zam kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki 28 Eylül tarihli Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), toplantısında alındığı öne sürülen elektriğe yüzde 20 zam kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Zam sanayi ve ticarethanelerdeki elektrik kullanımına uygulanırken konutların tarifelerinde ise bir değişiklik olmadı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete’de yayımlandı. İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 134,1070 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat 199,1154 kuruş olan rakamlarda değişikliğe gidilmedi.

Sanayi ve KOBİ’lere gece yarısı kötü haber: Doğalgaza yüzde 20 zam, elektriğin de eli kulağında…Sanayi ve KOBİ’lere gece yarısı kötü haber: Doğalgaza yüzde 20 zam, elektriğin de eli kulağında…

Ürünlere de zam bekleniyor

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı 279,0395 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 370,6589 kuruş oldu.

Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 370,1826 kuruş olması kararlaştırıldı. Öte yandan, yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 312,4942 kuruş olarak belirlendi.

Winter is coming: Elektrik ve doğal gaza gece yarısı yüzde 20 zam geldiWinter is coming: Elektrik ve doğal gaza gece yarısı yüzde 20 zam geldi

İki gün içinde hem kullandıkları elektriğe hem de doğalgaza yüzde 20 gibi yüksek oranda zam gelen sanayi ve ticaret sektörünün ürünlerine de bu artışın bir kısmını yansıtması bekleniyor. Özellikle demir çelik ve çimento gibi enerji tüketimi yüksek sektörlerde ürünlerdeki fiyat artışının nispeten daha yüksek olabileceği öne sürülüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.