Borsacılara kısmi müjde: Kazanç vergisi yok, en fazla işlem ücreti gelecek

Bir süredir ülkenin başlıca yatırım aracı haline gelen borsada kazanç ve işlem vergisi geleceğine dair iddia Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soruldu: ‘Sadece on binde birlik bir işlem ücreti tartışması var.’

Ekonomi 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Açılışta BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 38,67 puan ve yüzde 0,37 artarak 10.403,23 puana çıkarken kısa bir süre sonra hemen düşüşe geçti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV canlı yayınında ekonomiye ve gündeme dair soruları yanıtladı. Yılmaz’ın konuşmasının başlıkları arasında İsrail ile ticaretten borsa için konuşulan yeni düzenlemelere kadar birçok madde vardı.

Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bütçe açığı öngörüsü

“Ekonomide o günün ihtiyaçlarına göre politika yaparsınız. Pandemi sonrası süreçten Türkiye en hızlı çıkış yapan ülke oldu. Reel tarafı hızlı olarak toparladık. Depremin etkileriyle tabii önemli bir bütçe ve cari açığımız vardı. Türkiye son 1 yılda bu riskleri bertaraf attı. İki tarafta da güçlü hale geldik, enflasyonla mücadele için geçiş sürecini tamamlamış olduk.

Yıl sonunda 5,2 ile yılı kapattık. Bundan depremi harcamalarını çıkardığımızda 1,6 bütçe açığı ile kapattık. Bu yıl için 6,4 öngörüyoruz.”

‘Enflasyon yıl sonunda yüzde 38’e inecek’

“Enflasyonla mücadelede geçiş döneminde zeminde güçlendiren adımlar attık. Mayıs’tan sonra düşüş başlayacak dedik. Temmuz-Ağustos-Eylül’de devam edecek düşüş süreci. Enflasyon yıl sonunda yüzde 38’ler seviyesine gelecek. 2026’da ise yüzde 10’un altına düşecek şekilde programımızı yaptık. 2026’da tek haneli rakamları yakalayacağız.”

Merkez’in rezervlerindeki durum

“OVP seviyesinde yıl sonunda yüzde 4’lük bir büyüme bekleniyor. Döviz ihtiyacımız da azaldı. Seçim öncesi spekülatif bir hava oluşturulmuştu. Nitekim seçim sonrası 60 milyar doların üzerinde Merkez Bankası’nın rezervlerinde bir artış gerçekleşti. Piyasada çok güçlü bir toparlanma var.

KKM zaten başından itibaren geçici bir düzenleme idi. Görevini yaptı, artık adım adım oradan çıkıyoruz.

Borsayı bekleyen düzenlemeler

“(Borsa’da yeni vergi olup olmayacağı konusu üzerine) Bizim yapacağımız vergi düzenlemeleri enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltacak bir teklif barındırıyor. Çok spekülatifler görüyoruz sosyal medyada. Yetkililer açıklanmadan söylentilere itibar edilmemeli. Borsada yapılan işlemler üzerinden cüzi bir miktar alma tartışmaları yapılıyor. Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece 10 binde 1’ler olur mu bunun tartışması var işlem ücreti olarak.”

Borsa İstanbul kritik seviyenin altına indiBorsa İstanbul kritik seviyenin altına indi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.