Borsadaki ‘savunmacıların şampiyonu’ açık ara Aselsan oldu

Hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören savunma sanayi şirketleri yıl başından bu yana 72,3 milyar liralık yeni iş sözleşmesi imzalarken bunun 71 milyar liralık kısmı ASELSAN tarafından gerçekleştirildi.

    

Ekonomi 18 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Aselsan, geçen yılın toplam cirosunun yüzde 96'sına daha şimdiden ulaştı.

Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren ve hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamalarına göre bu yıl içinde yaptıkları iş anlaşmalarının bedeli güncel kurla hesaplandığında 72 milyar 330 milyon 993 bin 167 liraya ulaştı.

Sektörde yer alan dört şirketin imza attığı yeni iş ilişkilerinin yanı sıra Aselsan’ın yurtiçi ve dışı müşterileri ile imzaladığı, toplam bedeli güncel kur ile hesaplandığında 70 milyar 953 milyon 71 bin 615 lira olan yeni iş sözleşmeleri dikkati çekti.

2024’ün ilk yarısı tamamlanmamışken söz konusu bu tutarın Aselsan’ın 2023 yılına ait konsolide bilançosunda yer alan hasılatına oranı yüzde 96’ya ulaştı. Şirket geçen yıl 73,6 milyar lira ciro yapmıştı.

 

Tek anlaşmayla yarım milyar doları geçti

İlgili iş anlaşmaları detaylı incelendiğinde Aselsan’ın bu yıl KAP’a açıkladığı 24 yeni iş anlaşması ve güncellemeler arasında Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan askeri ekipman tedariki maksadıyla imzaladığı 556 milyon 500 bin dolarlık anlaşma en yüksek bedelli yeni iş ilişkisi olarak öne çıktı.

Öte yandan hisseleri 16 Mayıs’ta borsada işlem görmeye başlayan Altınay Savunma bu yıl şimdiye kadar 16 milyon dolarlık yeni iş ilişkisine imza attığını duyururken 28 Mayıs’ta halka arz olan Onur Teknoloji de aynı dönemde 11,6 milyon dolar, 3 milyon avro ve 4,1 milyon liralık anlaşma imzaladığını bildirdi.

Hisseleri 4 Ocak 2023’te borsada işlem görmeye başlayan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri de yıl başından bu yana 9,3 milyon dolar ve 1,7 milyon avroluk yeni iş sözleşmesine imza attı.

Açıklama geldi: Tasarruf tedbirleri Milli Savunma Bakanlığı'nı nasıl etkiler?Açıklama geldi: Tasarruf tedbirleri Milli Savunma Bakanlığı’nı nasıl etkiler?

Aselsan olmasaydı, otomobillere elektrikli motor yapmak kimsenin aklına gelmeyecek miydi?Aselsan olmasaydı, otomobillere elektrikli motor yapmak kimsenin aklına gelmeyecek miydi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.