Borsaya hücum yatırım fonlarını da yıldız yaptı: 6 ayda parasını ikiye katlayan var

Yüksek enflasyon nedeniyle borsanın gözde yatırım aracı haline gelmesi yatırım fonlarını da yıldız yaptı. Borsaya girmek isteyen ancak çekinen yatırımcılar, yatırım fonları sayesinde hem risklerini minimize ediyor hem de 6 ay gibi kısa bir sürede parasını neredeyse ikiye katlıyor.

Ekonomi 24 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Borsaya girmekten çekinen ama parasını enflasyona karşı korumak isteyenler yatırım fonlarını tercih ediyor.

Borsa İstanbul’un, iktidarın yeni ekonomi yönetiminin işbaşına geldiği haziran ayına kadar uyguladığı düşük faiz politikası nedeniyle parasını enflasyona karşı koruyacak enstrümanı kalmayan vatandaşların yeni sığınağı haline gelmesi, yatırım fonlarını da yükselen yıldız yaptı. Borsaya girmek isteyen ancak çekinen küçük yatırımcı, fon yöneticilerinin seçtiği hisse senetleriyle çeşitlendirme yaparak oluşturdukları yatırım fonları sayesinde hem risklerini minimize ediyor hem de paralarını 6 ay gibi kısa vadede bile neredeyse ikiye katlıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsaya yatırım yapan yatırımcı sayısı yüzde 187 artışla 2,68 milyondan 7,71 milyona çıkarken, borsaya gelen para miktarı da yüzde 191 artışla 3,58 trilyon liradan 10,44 trilyon liraya yükseldi.

Borsaya olan bu ilgi her gün daha da çeşitlenen yatırım fonlarına gelen yatırımcı sayısı ve parasal değeri de katladı. MKK verilerine göre, geçen yılın aynı döneminde fonlara yatırım yapan kişi sayısı 3,33 milyonken yüzde 25,8 artışla 4,19 milyona ulaştı. Yatırım fonlarının piyasa değeri ise neredeyse üçe katlanarak 516 milyar liradan 1,5 trilyon liraya çıktı.

‘Borsaya yeni girenler fonlar aracılığıyla yatırım yapmalı’

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, küçük yatırımcıların sosyal medyadan ve sağdan soldan duydukları, fiyatları çok şişmiş, piyasa ve defter değeri aşırı yükselmiş hisse senetlerine yatırım yaptıklarına dikkat çekerek, “Bunun yerine daha uzun vadeli düşünüp gerçek yatırımcı gibi fonlara yatırım yapmaları daha doğru. Hele borsaya yeni girecek olanların fonlara yatırım yapmaları daha doğru olur” uyarısında bulunuyor. Yatırımcıların kendi risk profillerine göre fon seçmeleri gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları söylüyor:

“Fon yöneticileri fonun içeriğine göre farklı sektörlerden birçok hisse senedine yatırımla çeşitlendirme yapıp riski azaltıyorlar ve gerektiği zaman fonun içindeki varlıkları değiştiriyorlar. ‘Yumurtaları aynı sepete koymayın’ deyimi de bunu anlatır. Dolayısıyla hisse senedi piyasalarına uzak olan yatırımcılar fonlar vasıtasıyla yatırım yapmalı. Tabii bunu yaparken fon yönetim ücretlerine de dikkat etmeli.”

Doç. Öztürk'ten uyarı: Halka arzda tavan tavan giden hissenin düşüşü de çok hızlı olurDoç. Öztürk’ten uyarı: Halka arzda tavan tavan giden hissenin düşüşü de çok hızlı olur

Bazı fonlar 6 ayda parayı neredeyse ikiye katlıyor

Fonbul.com’un verilerine göre, son 6 ayda bazı yatırım fonlarının getirisi yüzde 92’ye kadar çıkıyor. Tabii bu fonları cazip kılan etkenlerin başında risk düzeylerinin yüksek olması geliyor. Birçok finans kuruluşu ve bankanın portföyünde bulunan yatırım fonlarından son 6 ayda en çok kazandıranların listesi şöyle:

Bebeler bile borsaya girdiBebeler bile borsaya girdi

7 milyondan fazla yatırımcı borsaya nereden geldi?7 milyondan fazla yatırımcı borsaya nereden geldi?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.