Yeni alıcı gelmeyince Borsa haftaya yüzde 2,54 düşüşle başladı

Geçen hafta sert yükselişlerin yaşandığı Borsa İstanbul yeni haftanın ilk işlem gününde negatif tarafta hareket etti. BIST100 endeksinde kayıp yüzde 2.5'i aştı. İris Cibre yeni alıcı gelmediği için borsada yükselişin de kalıcı olmadığını söyledi.

Ekonomi 19 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Bu ay halka arz olan hisselerin borsada işleri iyi gitmiyor. Üç şirket halka arz fiyatının altına geldi, diğer hisseler ise, kayıpta.

Geçen hafta sert yükselişlere sahne olan Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde yatırımcısını üzdü. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 2.5’i aştı. BIST 100 endeksi güne yüzde 0,47 değer kaybıyla 7956 puandan başladı. 7782 -8010 bant aralığında işlem gördü. Endeks kapanışta yüzde 2,54 kayıpla 7790 puana geriledi. Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre borsaya yeni alıcı gelmediği için yükselişin de kalıcı olmadığına dikkat çekerek “Moody’s’in de 15 Aralık’ta not artırımını pas geçmesi realizasyona neden oldu. Ayrıca hisse kredi faizleri yüzde 100’ü aştı, bu yüzden krediler de satış yapıyor. Kredili mal taşıyamıyorlar” dedi.

Dolar ve altın haftaya yükselişle başladı, borsa düştüDolar ve altın haftaya yükselişle başladı, borsa düştü

En büyük kayıp turizmde

Borsada düşüş olurken bankacılık endeksi günün genelinde pozitif ayrıştı. Bankacılık endeksi yüzde 0,03 değer kazanırken holding endeksi yüzde 2,83 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 5,88 ile turizm oldu. Uzmanlar yukarı yönlü hareket için 8100 puanın, aşağı yönlü harekette ise 7900 seviyesinin izlendiğini belirtiyor. Cuma günü alım ağırlıklı seyir izleyen Borsa İstanbul 100 endeksi günü yüzde 2,31 değer kazancıyla 7993 puandan tamamlamıştı.
Türkiye’nin beş yıl vadeli CDS primleri 300 puanın altında olmayı sürdürürken sabah saatlerinde CDS 286 baz puanda seyretti.

Gözler Merkez Bankası kararında

Gözler bu hafta Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararında olacak. Ekonomistlerin medyan beklentisi bankanın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 250 baz puan artırarak yüzde 42,50’ye çıkaracağı yönünde.

Halka arzlara aralık ayı iyi gelmedi

Bu ay halka arz olan hisselerin borsada işleri de iyi gitmiyor. Üç şirket halka arz fiyatının altına geldi, diğer hisseler ise kayıpta. Borsadaki üçüncü işlem gününde Sur Yapı Tatil Evleri GYO halka arz fiyatı olan 49,18 liranın altına geriledi ve 44.04 liraya indi. Hisse devre kesti. Çates Elektrik ise 7 Aralık’ta borsada işlem görmeye başladı. Bu sabahki fiyatlamalarda hisse 56.2 liraya gerileyerek 57.15 lira olan halka arz fiyatının altına geldi.
Yeni halka arzlardan Kuzey Boru bugün üçüncü işlem gününde yüzde 5,8 düştü, daha cuma günü işleme başlayan yani ikinci işlem gününde olan Mega Metal hisseleri taban oldu o da 28,02’ye indi. Mega Metal’in halka arz fiyatı 28.3 liraydı. 8 Aralık’ta işlem görmeye başlayan Batı Ege GYO yüzde 9,83 düşerek devre kesti, Şeker Yatırım ise yüzde 7,02 kayıpta.

Kasımda da külçe altın şampiyonKasımda da külçe altın şampiyon

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.