Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı ile çelişti: Boş eve ‘ceza’ değil teşvik

Kira sorununa çözüm olarak görülen boş evlerin vergilendirilmesi ve cezalandırılması söylemleri yerini, boş eve teşvike bıraktı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boş evlere teşvik verilmesi çalışmalarından bahsetti.

Ekonomi 28 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da boş ev tartışmasına katılarak, boş evlere teşvik verilmesi çalışmalarından bahsetti.

Boş duran konutların kirada değerlendirilmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir hafta önce  açıklama yaparak bu evlere vergi getirilmesinden söz ederek, “Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz” açıklamasını yapmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da boş ev tartışmasına katılarak, boş evlere teşvik verilmesi çalışmalarından bahsetti. Bakanı Yılmaz Tunç, “Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir” dedi.

Boş eve ek vergi müteahhitleri vuracakBoş eve ek vergi müteahhitleri vuracak

“Ceza en son düşünülecek şey”

Boş tutulan ve kiraya verilmeyen  evlerin ekonomiye bir faydasının olmadığını ifade eden Tunç, “Vatandaşlarımızın özellikle evini boş tutarak kiraya vermemesi, konut arzının düşük tutulması, talebin fazla olması kira miktarlarını yukarıya çekiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu boş evleri kiraya vermesini teşvik edecek bir sistem olabilir, o evlerin kayıt sistemi düşünülebilir” dedi.

“Bütün bunlar Ticaret Bakanlığı’mızla ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmalar. Bu evlerin boş olmasını kabul etmek mümkün değil” diyen Tunç, “Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir. Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşırız” diye konuştu.

“Önce arabulucuya gidilecek”

Tunç, kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldığını, 1 Eylül’den itibaren de kiracı-ev sahibi davalarında ‘zorunlu arabuluculuk’ dönemi başladığını hatırlatarak, “Kiracı ya da kiralayan herhangi bir uyuşmazlık durumunda hemen mahkemeye koşup dava açmayacak, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Arabulucuda uzlaşamazlarsa bu durumda davaya intikal edecek” dedi. Arabuluculuk uygulamasının, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu kaydeden Tunç, “Bu anlamda ara buluculuğun kira davalarında önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Bu hem dava yükünü azaltacak hem de taraflar arasında uyuşmazlıkların daha barışçıl bir yöntemle çözümlenmesini sağlayacaktır. Hem de daha az masrafla hızlı bir şekilde sonuca ulaşılacaktır” değerlendirmesini yaptı.

‘Fahiş kira takibi yapılacak’

Tunç, “Şimdi arabuluculuk dönemi başladığında Adalet Bakanlığı olarak süreci takip edeceğiz. Eğer bir aksama söz konusu olursa, bu anlamda yasal düzenleme gerekiyorsa teknik destek olarak Meclis’e sunabiliriz” dedi ve şöyle devam etti: “Bunun dışında Ticaret Bakanlığı’mızın özellikle fahiş kira noktasında takipleri olabilir. Gerekli idari para cezaları mevzuatımızda mevcut zaten. Gerekli tedbirler de önümüzdeki süreçte elbette ki alınabilir.”

Erdoğan ilan etti: Boş tutulan eve vergi ve ceza yoldaErdoğan ilan etti: Boş tutulan eve vergi ve ceza yolda

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.