Buz devri bitince Türkiye’nin Mısır’a ihracatı uçtu

Türkiye ile Mısır ilişkilerinin normalleşmesi iki ülke liderinin görülmesi arasındaki ikili ticarete de yansıdı. Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 28'lik artış oldu. Martta ise ihracat yıllık yüzde 52,2 arttı.

Ekonomi 14 Nisan 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun 14 Şubat 2024'te Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmüştü. İki lider Türkiye ile Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden gerçekleştirilmesi için ortak bildiriye imza atmıştı.

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesi kısa süre içinde ikili ticarete de yansıdı. Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatında Mısır yılın ilk çeyreğinde 872 milyon dolarla yine zirvede yer aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre martta geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’nin Mısır’a ihracatında yüzde 52,2’lik artış görüldü. Verilere göre yılın ilk çeyreğinde Türkiye’den Mısır’a 872 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 28’lik artış görüldü.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer Türkiye ve Mısır’ın Afrika’nın en büyük ticaret hacmine sahip olduğunu, Türkiye’nin en büyük cari fazla verdiği Afrika’daki ülkelerin başında Mısır’ın geldiğini söyledi. Denizer iki ülke arasındaki ticaretin önemli bölümünün sanayi ürünlerinden oluştuğunu ve 2007’de başlayan Serbest Ticaret Anlaşması’ndan sonra da ticaretin karşılıklı artarak devam ettiğini söyledi.

‘Afrika’daki en önemli partner Mısır’dır’

Denizer “Şu an itibariyle Mısır ve Türkiye arasında 10 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi var. Kısa dönemde ilişkilerin düzelmesi de bunun 15 milyar dolarlara hatta daha da uzun vadede 20 milyar dolarlara çıkarılması bekleniyor. Dolayısıyla Afrika’daki en önemli partnerimiz zaten her zaman Mısır’dı” diye konuştu.

Siyasette yaşanan 10 senelik durgunluk sürecinin karşılıklı ticareti ve Mısır’a direkt yatırımı engellemediğine dikkati çeken Mustafa Denizer 2007’de başlayan Türk yatırımlarının Mısır’da artarak devam ettiğini söyledi.

Denizer şu an itibariyle üç milyar dolara yakın bir Türk yatırımının söz konusu olduğu bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

“Önümüzdeki 1,5- 2 yılda yine yapılması planlanan 500 milyon dolarlık yeni yatırım var. Oradaki yatırımlar 70 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Türk mallarıyla  ilgili de bir parantez açmak lazım. Türk malları Mısır’da hem kalite açısından hem algı açısından kabul görüyor. Mısır’ın son dönemde yaşadığı döviz sıkıntısı nedeniyle ithalata bazı kısıtlamalar getirildiği mal gidişi biraz yavaşladı. Sonuçta bunlar da düzeldiği takdirde Mısır’da en çok potansiyele sahip ürünler Türk ürünleri, bu artarak da devam edecek.”

Denizer iki ülke ilişkilerindeki gelişmenin karşılıklı yapılan uçuşlardan da belli olduğunu aktararak “Özellikle ilişkilerimiz düzelince birçok yeni uçuş eklendi. Vize problemi ortadan kalktı. Bunlar hep olumlu adımlar, bu da ticareti olumlu etkiliyor. Ayrıca coğrafyadaki problemlerde hep Mısır ve Türkiye ortak hareket ediyor. Akdeniz’de bir enerji politikası var, bu da çok önemli. Orada da büyük ihtimalle Mısır ve Türkiye ortak hareket edecek. Dolayısıyla iki ülkenin win-win dediğimiz beraber olarak kazanabileceği, o coğrafyada etkili olabileceği aslında çok konu başlığı da mevcut” dedi.

İkili ilişkiler neden bozulmuştu?

Dönemin Savunma Bakanı Abdülfettah es-Sisi liderliğindeki Mısır ordusunun 3 Temmuz 2013’te yönetime elkoyup seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi’yi görevden alarak hapse atmasının ardında iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuş ve Mısır, Türk Büyükelçisini “istenmeyen kişi” ilan ederek ülkeden çıkartmıştı.

2019 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi ile aynı masaya oturmak istememiş ve resmi yemeğe katılmamıştı. Erdoğan bu durumla ilgili “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” demişti.

Her seferinde  “Rabia” işareti yaparak Sisi’yi eleştiren Erdoğan’ın, başka bir konuşmasında ise Mısır liderine “tiran” demesi üzerine karşı taraftan protesto gelmişti. Erdoğan, Sisi için “diktatör” ve “katil” gibi ifadeler kullanmıştı.

Geçen yılın temmuz ayında Türkiye ve Mısır iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri 13 yıl sonra büyükelçilik seviyesine çıkarmış, şubat ayında ise Erdoğan Ortadoğu seyahati kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mısır’a geçerek Sisi ile görüşmüştü.

Mısır ziyareti sonrası hediye: Müslüman Kardeşler üst düzey yöneticisinin vatandaşlığı iptal edildiMısır ziyareti sonrası hediye: Müslüman Kardeşler üst düzey yöneticisinin vatandaşlığı iptal edildi

Mısır faizi yükseltip dövizi serbest bıraktı, sonuç yüzde 45 devalüasyonMısır faizi yükseltip dövizi serbest bıraktı, sonuç yüzde 45 devalüasyon

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.