Maliye Bakanlığı: Altına kota getirdik ama bilin bakalım neden?
Cari denge haziran ayının ardından temmuz ayında da fazla verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari fazla 566 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 20 milyar doların altına indi.
Temmuz ayında Türkiye’ye ödemeler dengesinden iyi haber geldi. Artan turizm gelirleri ve ihracatın yanısıra ithalatın da yerinde sayması temmuz ayında cari dengede yılın en yüksek fazlasının verilmesini sağladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre temmuzda cari denge 566 milyon dolar fazla verdi. Böylelikle cari denge haziran ayının ardından temmuzda da artıda çıktı. TCMB verilerine göre çekirdek denge olarak dikkate alınan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı da 4,9 milyar dolar fazla verdi.
Veriler yıllıklandırılmış cari açığın temmuz ayında 19,1 milyar dolara gerilediğini gösterdi. Haziran ayında yıllıklandırılmış cari açık 25 milyar dolar düzeyindeydi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı sosyal medya paylaşımında temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altına düştüğünü belirterek şu görüşleri dile getirdi:
Temmuzda yıllık cari açık 20 milyar doların altına geriledi.
Düşen cari açık ve artan dış kaynak girişleri kalıcı rezerv birikimine katkı sağlıyor.
Uygulamaya koyduğumuz programımıza olan güven sayesinde sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda… pic.twitter.com/J4f1hlw70k
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) September 12, 2024
Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı temmuzda 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. TCMB’nin veri setine göre hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6,9 milyar dolar olurken bu altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5,6 milyar dolar oldu. TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler temmuzda 670 milyon dolar oldu. Aynı dönemde portföy yatırımları da ekonomi yönetiminin uyguladığı yüksek faiz politikası nedeniyle 3,7 milyar dolarlık giriş kaydetti. Temmuz ayında resmi rezervlerde de 5,4 milyar dolarlık net artış oldu. Temmuz döneminde kaynağı belirsiz “kimliksiz” para girişinde de 1,2 milyar dolarlık fazla görüldü. Yani Türkiye’ye giren kimliksiz para kaçandan fazla oldu. Haziran’da da net hata noksan kaleminde 498 milyon dolar fazla görülmüştü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Kara da ödemeler engesi verileriyle ilgili şu sosyal medya paylaşımını yaptı:
Hep kötü haber veriyorsunuz diyenler oluyor. İşte size iyi haber:
Yılın ilk 7 ayında dış açık belirgin düşerek 16 milyar dolar oldu. Kalan 5 ay toplamında muhtemelen sıfır civarında olacak.— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) September 12, 2024