CHP’li Ateş: Kira krizi devleti de vurdu

Yüksek enflasyon kamunun kira ödemelerini de vurdu. CHP Milletvekili Ateş ' 2023 Ocak'ta 6 milyar 335 milyon lira olan kira ödeyen merkezi yönetimin bina kiralama giderleri bu yıl ocakta yüzde 141 artarak 15 milyar 320 milyon liraya ulaştı' dedi.

Ekonomi 21 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
CHP'li Türker Ateş, 2023 yılının tamamında 35 milyar lira kira ödeyen kamunun bu yılın sadece ocak ayında kira ödemesinin 15 milyar 320 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Yüksek enflasyon kamu kurumlarında da kira krizi yarattı. Ocakta kamunun ödediği oran geçen yılın aynı ayına göre yüzde 142 artarken, bu dönemde kira artış oranı işyerleri için yüzde 53,86 olarak belirlenmişti. CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş merkezi bütçeden karşılanan bina kiralama giderlerinin hızla arttığına dikkat çekerek “Ocak ayında merkezi yönetimin bina kiralama giderleri yüzde 142 arttı. Kira krizi devleti de vurdu” dedi. Bir taraftan vatandaşa yüzde 25 kira sınırı koyup, bunu uymayanlara ceza söz konusu iken 2023 yılının tamamında 35 milyar lira kira ödeyen kamunun bu yılın sadece ocak ayında kira ödemesinin 15 milyar 320 milyon liraya ulaştığını söyleyen Ateş “Bu şekilde devam ederse yıl sonunda kira ödemeleri astronomik rakamlara ulaşacak. Yüksek kira artışları bütçe açıklarını daha da büyütecek” diye konuştu.

Deprem etkisi tek başına yeterli değil

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ayı merkezi yönetim gider istatistikleri yaşanan kira krizinin vahametini ortaya koyduğunu belirten Ateş “Bakanın kira artışlarının yavaşladığını söylemesinin hiçbir geçerliliği yok. Sadece kendi bütçesinden yaptığı ödemeler bile bakanı yalanlıyor. 2023 yılı ocak ayında devlet bina kiralama giderleri için 6 milyar 335 milyon lira ödeme yapmışken bu yıl bu rakam 15 milyar 329 milyon liraya fırladı. Yüzde 142 oranında artış söz konusu. 2022 yılının tamamında 17 milyar lira ödeme yapılmıştı. Sadece ocak ayında ödenen kira neredeyse 2022 yılının tamamında ödenen kira rakamına denk. Yüksek kira artışlarından merkezi bütçe de nasibini fazlasıyla aldı. Devletin kendisi de kira krizinden kaçamadı” dedi. Deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen kamu binalarının da kira giderlerinin artmasına neden olduğuna dikkat çeken Ateş, ancak bunun tek başına artışları açıklayamadığını, enflasyondaki artışın da bu artışı tetiklediğini söyledi.

Kira artışında yüzde 25 sınırı ‘uyarlama’ formülüyle aşılıyorKira artışında yüzde 25 sınırı ‘uyarlama’ formülüyle aşılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.