Çiftçi üretim yapabilmek için tarımsal desteğin dört katı kredi kullandı

Bu yıl çiftçilere 63 milyar 379 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacağını belirten CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, “Ancak çiftçinin üretim yapabilmek için son bir yılda kullandığı kredi miktarı 268 milyar 327 milyon lira" dedi.

Ekonomi 3 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Çiftçiler ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 97,4 daha fazla kredi kullandı. Böylece borçları geçen yıla göre ikiye katlandı.

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün çiftçi borçlarının 566 milyar liraya ulaştığını belirterek, “Bu yıl çiftçilere 63 milyar 379 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak. Ancak çiftçinin son bir yılda kullandığı kredi miktarı 268 milyar 327 milyon lira. Yani çiftçilerimiz bu yılın ilk 10 ayında verilen desteğin dört katı kredi kullandı. Çiftçilerimizin borcu kar topu gibi büyüme devam ediyor” dedi.

Tarımsal üretimde her geçen gün çiftçilerin kredi kullanımını artırdığını ve üretime bu yolla devam ettiğini belirten Ün “Yaz aylarında hasadın başlaması ile kredi kullanım miktarı ağustos ayına kadar aylık olarak düşmeye başlamıştı. Ancak yeni üretim sezonun başlamasıyla çiftçiler ellerinde para kalmadığından yeniden kredi kullanmaya başladı. Çiftçilerimiz ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 97,4 daha fazla kredi kullandı. Geçen yıla göre borçları ikiye katlandı” diye konuştu.

Çiftçilerin borçlarının azaltılarak kullanılan kredilerin yatırıma dönüştürülmesi gerektiği söyleyen Ün “Çiftçilere en az iki yıl ödemesiz ve sekiz yıla bölünmüş bir taksitlendirme ile gelirine göre ödeme planı yapmalıyız. Borçlar bir yandan azalırken çiftçimizi 21 yüzyılın gereği olan akıllı tarım teknolojilerine  hazırlamamız gerekiyor. Dünyada yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliği, ekonomik krizler ve savaşlara karşı ülkemizin gıda bağımsızlığının sağlanmasının yolu bu milletin efendisi olan köylünün, üreticinin desteklenmesinden geçer” dedi. Ün sözlerini şöyle sürdürdü:

Kendine yeten ülkeydik, gıda enflasyonunda şampiyon oldukKendine yeten ülkeydik, gıda enflasyonunda şampiyon olduk

‘Gençler bu yüzden tarıma ilgi duymuyor’

“Çiftçinin bankalara borcunun 544 milyar lira, orman köylüsünün yedi milyar lira ve balıkçıların borcunun 15 milyar lira olduğu bir ortamda üretimi devam ettiremezsiniz. Bunun dışında geçen yıl çiftçimiz Tarım Kredi Kooperatifi’nden 26 milyar lira kredi kullanmıştı. Aynı oranda artmışsa bu rakamın bu yıl en az 50 milyar lira civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle gençler tarıma ilgi duymuyor çünkü borç içinde bir hayat istemiyorlar. Ülkemizin gıda ihtiyacının yurt içinden karşılanması için üretenin kazanması gerekiyor. Oysa çiftçi çalıştıkça borca batıyor, her yıl borcu katlanarak artıyor. Bu işte bir terslik var ve bu tersliğin adı AKP’nin tarım politikalarıdır. Ülke kaynaklarını çarçur ettikleri, Sudan’dan toprak kiralama gibi projelere milyonlar akıtıp Türk çiftçisine hak ettiği, yasal hakkı olan parayı vermediler. Bir zamanlar kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olan Türkiye’yi ithalat cennetine çevirdiler. Para yabancıya ve yandaş aracılara gitti.”

Çiftçilerin örgütünden mazot uyarısı: Gıda fiyatları katlanacakÇiftçilerin örgütünden mazot uyarısı: Gıda fiyatları katlanacak

Çiftçiler Cumhurbaşkanı'ndan 5 yıl bir şey beklemesinÇiftçiler Cumhurbaşkanı’ndan 5 yıl bir şey beklemesin

Dünyada gıda fiyatları 2,5 yılın dibinde, Türkiye’de 38 aydır artıyorDünyada gıda fiyatları 2,5 yılın dibinde, Türkiye’de 38 aydır artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.