Ciner, We Soda’yı Londra’da halka arzdan vazgeçti

Yıldızı sönmeye başlayan Londra’da bu yıl halka arzların hız kesmesi iş insanı Turgay Ciner’e karar değiştirtti. 600 milyon Sterlin kaynak hedeflenen We Soda’nın halka arzı iptal edildi.

Ekonomi 16 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
WE Soda yılda 5 milyon ton soda külü üretiyor.

İş insanı Turgay Ciner sahibi olduğu dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi We Soda’yı, Londra Borsası’nda halka açma planı konuyla ilgili duyuruyu yaptıktan iki hafta sonra şimdilik de olsa rafa kaldırdı.  We Soda halka açılmayla 6 milyar sterlinlik değerleme üzerinden 600 milyon sterlin kaynak sağlamayı hedefliyordu.

Dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden EY, geçen yıl Londra Borsası’ndaki halka arzlarla sağlanan kaynağın bir önceki yıla göre yüzde 90 oranında azaldığını belirtti.

 

Neden vazgeçti?

We Soda CEO’su Alasdair Warren kararın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Birkaç hafta önce halka arz niyetimizi duyurduğumuzdan bu yana yana küresel çapta yatırımcı katılımının genişliği ve müstakbel yatırımcılarımızın ilgisi bizi cesaretlendirmişti. Buna rağmen gerçek şu ki, özellikle Birleşik Krallık’taki yatırımcılar halka arz piyasası konusunda son derece temkinli davranıyor. Bu aşırı ihtiyat, şirketimizin inandığımız değerlemeye ulaşamayacağı anlamına geliyordu. Sonuç olarak Londra Borsası’ndaki halka arzımızı iptal etme kararı aldık.”

BBC’nin Today programına konuşan Warren değerlemenin yalnız Birleşik Krallık’ın değil tüm Avrupa’nın sorunu olduğunu ifade etti. Warren, şirketlerin halka arzlarda hisse fiyatında bir iskonto olmasını kabul ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“İskonto yüzde 15 ile 25 arasında değişir. Ancak iskonto iki katına çıktığı zaman durumu yeniden değerlendirmek gerekebilir. Bugünkü değerlemenin şirketimiz için uygun olmadığını düşünüyoruz.”

Soda külü nerede kullanılıyor?

Londra Borsası’nda 2023’ün en büyük halka arzını planlayan We Soda, Türkiye’de iki (Eti Soda, Kazan Soda) ve ABD’nin Wyoming eyaletinde Türkiye Şişe Cam ile ortak olduğu tesislerle dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi. Trona madeninden üretilen soda külü başta cam olmak üzere, deterjan, kozmetik, elektrikli otomobil bataryası gibi önemli endüstriyel ürünlerin en önemli girdilerinden biri.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.