Elektrikten sonra doğalgaza da ‘Çok tüketen çok öder’ tarifesi geliyor
EPDK kararı uyarınca yıllık elektrik tüketiminde sübvansiyon değeri konutlarda 5 bin, ticarethanelerde 15 bin kilovatsaate indirildi. Bu durumdan aylık tüketimi 419 kilovatsaatin üzerinde gelen yaklaşık 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek.
Çok elektrik kullanan abonelere “büyük” zam göründü. Enerji kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dün önemli bir karar alarak “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” limitlerini yeniledi. EPDK kararı uyarınca 1 Ocak 2025’ten geçerli limitler konut aboneleri için de yıllık 5 bin kilovatsaate, ticarethanelerde 15 bin kilovatsaate indirildi. Tarife elektrikte belirli bir tüketim limitinin üzerinde olan abonelerin, devlet sübvansiyonu olmaksızın gerçek maliyetler üzerinden elektrik kullanmasını sağlıyor. Buna göre yıllık 5 bin kilovatsaat tüketimi olan konutlar ve 15 bin kilovatsaat tüketimi olan ticarethaneler sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak. Bu gruba girenler tedarikçisini bulacak, elektriğini satın alacak.
Ülkemizde yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesi var. Bu durumdan abonelerin yüzde 20’sinin yani 10 milyon civarında konut abonesinin etkilenmesi bekleniyor. Normal koşullarda 100 metrekarelik bir evin aylık elektrik tüketimi 150-200 kilovatsaati buluyor. Bu durumdan etkilenecek olan abonelerin aylık tüketimi ise ortalama 410 kilovatsaat civarında. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre elektrikte her bin lirada yüzde 60 sübvansiyon bulunuyor.
EPDK, 1 Temmuz tarihi itibariyle üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle uzun bir aradan sonra mesken dahil elektrik tarifelerine yüzde 38’e varan oranda zam yapmıştı. 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 TL’ye yükseldi. Genel seçimlerin yapıldığı 2023 yılında elektriğe sadece yüzde 3,9 zam yapılmıştı.