Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre elektriğe büyük zam kapıda

Prof. Dr. Hakan Kara elektrik fiyatının tüketici fiyatları endeksinin çok altında kaldığına dikkat çekerek, büyük olasılıkla temmuz veya ağustosta elektriğe yüzde 100 olmasa da büyük bir zam geleceğini söyledi.

Ekonomi 3 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Yılda dört kez zamlanan elektriğe temmuz başında artış yapılması muhtemel.

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Hakan Kara, tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) ile elektrik fiyatı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir grafik paylaşarak, elektrik fiyatının enflasyonun altında kaldığını ve büyük zam yapılacağını iddia etti. Grafiğin yüzde 100’ün üzerinde zamma işaret ettiğini ancak muhtemelen bunun altında bir artış yapılacağını belirten Kara, zam tarihi olarak ise temmuz-ağustos aylarını işaret etti.

Prof. Dr. Kara’nın paylaştığı grafiğe göre elektrik fiyatları 2023’ün ilk dört ayında yatay seyrederken, TÜFE’de yukarı yönlü artış dikkat çekiyor.

EPDK fiyatları yılda dört kez belirliyor

Elektrik birim fiyatı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yılda dört kez “maliyet değişimlerine göre” belirlenip, her tarife dönemi başında açıklanıyor. Üçer aylık dönemlerden oluşan tarife tarihleri 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim olarak sıralanıyor. Her tarife döneminin elektrik birim fiyatları, bir önceki ayın son günü belirlenip kamuoyuna açıklanıyor. Elektrik birim fiyatlarının belirlenmesinde enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırım, enflasyon gibi etkenler belirleyici oluyor.

EPDK: Elektriğe zam gündemde yokEPDK: Elektriğe zam gündemde yok

Nisan ayında enflasyon yüzde 69,80'e çıktı, yüzde 36 hedefine ulaşmak iyice zorlaştıNisan ayında enflasyon yüzde 69,80’e çıktı, yüzde 36 hedefine ulaşmak iyice zorlaştı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.