Mahfi Eğilmez yıl sonu yüzde 38 enflasyon hedefinin tutup tutmayacağını hesapladı: Mucizeler lazım

Merkez Bankası'nın bu yıl sonu için yüzde 38 olarak belirlediği enflasyon hedefini değiştirmemesini yorumlayan iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, kalan 5 ayda aylık enflasyonun yüzde 1,5 olması gerektiğini belirterek 'Tutması için mucizeler lazım' dedi.

Ekonomi 9 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yaz aylarında olduğumuz halde başta sebze-meyve olmak üzere gıda fiyatlarının sürekli artması vatandaşları endişelendiriyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın dün sunumunu yaptığı yılın 3. Enflasyon Raporu’nda en çok dikkat edenler konulardan birisi Hafize Gaye Erkan döneminde belirlenen 3 yıllık enflasyon hedeflerinin değişmemesiydi. Karahan sunumunda enflasyon hedeflerini değiştirmediklerini belirterek “2024 sonunda yüzde 38, 2025 yüzde 14, 2026 yüzde 9 seviyesinde korundu” dedi.

Son zamanlarda birçok ekonomist enflasyon hedefinin tutmayacağı konusunda hemfikir. Hazine eski Müsteşarı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez de “Kendime Yazılar” blogunda kaleme aldığı “2024 Yılsonu Enflasyon Tahmini” başlıklı yazısında konuyu değerlendirerek, hedefin tutması için mucizeler gerektiğini vurguladı. Eğilmez’in yazısı şöyle:

“Yılsonu enflasyon tahmininiz nedir sorusuyla birçok yerde karşılaşıyorum. Önce zihnimde hangi enflasyona göre tahminimi açıklamam gerektiğini bir tartıyorum: TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu yoksa gerçekte yaşadığımız enflasyon mu? Hangisini tahminime temel olarak almalıyım? Sonuçta, her defasında, gerçeği yansıtmasa da uluslararası alanda geçerli kabul edilen TÜİK verilerini esas almanın doğru olacağı kanısına vardığım için tahminimi ona göre yapıyorum.

Aşağıdaki tablo benim TÜİK’in açıkladığı verilere göre tahminimin dayanağı olan hesaplamamı gösteren basit bir tablo. Bu tabloda Ağustos ayına kadar (sarıyla boyalı alan) olan veriler TÜİK’in resmi verileridir. Sarı boyalı alandaki veriler ise aylık TÜFE artışı varsayımlarına (Aylık TÜFE 1 ve Aylık TÜFE 2 sütunları) göre ortaya çıkan endeks sayılarını (TÜFE Endeksi 1 ve TÜFE Endeksi 2 sütunları) ve bunlara göre hesaplanan enflasyon tahminlerini (12 Aylık TÜFE1 ve 12 Aylık TÜFE2 sütunları) gösteriyor.

Aylık TÜFE 1 başlığını taşıyan sütunda sarı boyalı alandaki aylık TÜFE oranları gerçekleşirse yılsonunda enflasyon yüzde 44,26 çıkacak demektir. Merkez Bankası’nın yılsonu tahmini olan yüzde 38’in gerçekleşmesi için aylık ortalama enflasyon oranlarının yüzde 1,5’da (Aylık TÜFE 2 sütunu) kalması gerekiyor. Geçmiş 20 ayın aylık enflasyon ortalamasının yüzde 3,92 olduğunu dikkate aldığımızda Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik yılsonu tahmininin tutması için mucizeler gerekiyor. Yüzde 44,6 bile zor bir hedef gibi duruyor. Bir de gerçek yaşamdaki enflasyon oranları var ki onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.”

Merkez Bankası ısrarlı: Enflasyon yıl sonu yüzde 38 olacakMerkez Bankası ısrarlı: Enflasyon yıl sonu yüzde 38 olacak

TÜİK ‘enflasyon sepetine sansür’ü savunup 'Haksızlığa uğruyoruz' dediTÜİK ‘enflasyon sepetine sansür’ü savunup ‘Haksızlığa uğruyoruz’ dedi

Enflasyon temmuzda geleneği bozup yüksek çıktıEnflasyon temmuzda geleneği bozup yüksek çıktı

İtiraf bu kez de turizmciden geldi: Yunanistan, Türkiye'den daha ucuz ama sebep enflasyonİtiraf bu kez de turizmciden geldi: Yunanistan, Türkiye’den daha ucuz ama sebep enflasyon

Piyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasında 42 puanlık fark varPiyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasında 42 puanlık fark var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.