Geçen ay zamlanan alkol ve sigaraya şimdi de ÖTV artışı geldi

Döviz kurlarındaki artış nedeniyle daha yeni zamlanan sigara ve alkole, haziran ayı enflasyonun açıklanmasıyla birlikte bir de ÖTV artışı gelecek. Alkollü içki ve sigarada ÖTV tutarı yüzde 14,82 oranında artacak. Böylece 1 litre alkolün ÖTV'si 736,77 liradan 845,96 liraya çıkacak. 

Ekonomi 5 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üretici enflasyonu verilerini açıklamasının ardından, alkol ve sigaranın özel tüketim vergisinde (ÖTV) otomatik artış oranı da belli oldu. Böylece bu hafta döviz kurlarındaki artış nedeniyle zamlanan sigara ve alkol ürünlerine bir de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı gelecek. Böylece alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’si, 6 aylık üretici fiyatları artış oranı olan yüzde 14,82 oranında artacak. Cumhurbaşkanı’nın bu oranı değiştirme yetkisi var ancak şu ana kadar bu yetki kullanılmadı. Geçen ay başında yüzde 15 oranında zamlanan sigaraya dün itibarıyla 5 lira daha zam gelmişti.

Alkole 12 yılda yüzde 1,543 zam geldi

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 1 litre alkolde 736,77 TL olan ÖTV’nin yüzde 14,82 artarak 845,96 TL olduğuna dikkat çekerek, “Bu durumun toplum sağlığını korumakla ilgisi kalmamıştır. Fazla vergi sadece vergiyi değil, insanımızı da öldürmeye devam edecektir” dedi. Bingöl, diğer bir tweet’inde de 1 litre alkolün ÖTV’sine 12 yılda yüzde 1,543 zam geldiğini belirterek, şöyle dedi:

Asgari ücret daha cebe girmeden eridi, zam yağmuru sürüyorAsgari ücret daha cebe girmeden eridi, zam yağmuru sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.