Daron Acemoğlu: Ekonomideki sorunlara çare olacak kadro yok

MIT ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, ekonomideki belirsizliğin bir nedeninin de Mehmet Şimşek’in elinde ne kadar güç olduğunun bilinmemesi olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye ekonomisinin çare getiren politikalar geliştirmek için bir kadroya ihtiyacı var ama bu kadro şu anda yok" dedi.

Ekonomi 5 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

ABD’nin Boston kentindeki Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversitesi ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, ekonomideki belirsizliğin bir nedeninin de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in elinde ne kadar güç olduğunun bilinmemesi olduğunu belirterek, “Çünkü Türkiye ekonomisinin şu anki ciddi durumunda çare getiren politikalar geliştirmek için bir kadroya gerek var. Bu kadro da şu anda Türkiye’de yok” dedi. Euronews’e konuşan Acemoğlu, şunları söyledi:

-Ama tabii ki Türkiye’nin Sayın Mehmet Şimşek’in de dediği gibi daha rasyonel politikalara dönmesi iyi bir şey olur. Ama benim burada vurgulamak istediğim şey aslında şu: Türkiye’nin problemleri çok daha yapısal, bir tek enflasyonu azaltarak çözülecek şeyler değil. Bu yapısal problemlere (yolsuzluk, verimsizlik, teknolojiye yeterince yatırım yapılmaması, eğitimin durumu, kurumların kötüleşmesi), çözüm getirmediğimiz sürece aslında ekonominin potansiyelinin çok altında kalacağız.

Daron Acemoğlu: Türkiye’de kurumsal bir çöküş varDaron Acemoğlu: Türkiye’de kurumsal bir çöküş var

Yabancı yatırımcılar belirsizlikten çok şikayetçi

-Yabancı yatırımcılara Türkiye’nin çok gereksinimi olduğunu vurgulayarak başlayalım. Çünkü Türkiye’de şu anda büyük bir kaynak eksikliği var. Bu kaynak eksikliği depremden önce de vardı çünkü Türk şirketlerinin, hatta bankaların bilançolarının durumu iyi değil ve Türkiye büyük bir cari açık yaşıyor. Aynı zamanda bütçe açığı yaşıyor. Bunlar için de kaynağa ihtiyaç var.

-Ama dışarıdan gelmesi şu anki dengeyle mümkün değil. Çünkü yatırımcılar Türkiye’deki belirsizlikten çok şikayetçi, Türkiye’deki faiz ve enflasyon politikasından çok şikayetçi ve Türkiye’nin durumunun nereye gideceğini pek bilemiyorlar.

-Aslında bakarsanız dışarıda Türkiye için hâlâ iyimser bir tablo var. Eğer makroekonomik olarak bir ilerleme olursa, Türkiye’de yabancı yatırımcıların geleceğine eminim. Önce kısa vadeli olarak, daha sonra belki daha uzun vadeli olarak gelen yatırımcıların olacağına eminim. Ama şu anda ne kadar güven duyuyorlar bunu bilmiyorum. Çünkü sonuçta yabancılar da Türkiye’deki iktisatçılar da, örneğin ilk faiz artışının daha fazla olmasını bekliyorlardı.

-Türkiye’nin neye ihtiyacı var? Türkiye’nin yapısal bir reforma ihtiyacı var. Bu yapısal reform içinde hem Türk hem de dışarıdan gelen yatırımcılara güven vermesi lazım. Bunu yapabilecek bir çerçeve nereden gelirse gelsin iyi olur.

Mesele IMF değil, yapısal ve güven verici bir yapının gelmesi

-IMF şu anda birçok ülkede böyle bir çerçeveyi geliştirmek üzerinde çalışıyor. Türkiye de 2000-2001 krizinde de Dünya Bankası’yla beraber IMF böyle bir çerçeveye yardımda bulundu. Tabii ki aynı şey Türkiye’de de olabilir ama yani sonuç IMF ya da IMF değil. Önemli olan yapısal, kurumsal, güven verici bir yapının gelmesi.

Ekonomide çöküş korkusu: Acemoğlu, Fitch ve EBRD çok karamsarEkonomide çöküş korkusu: Acemoğlu, Fitch ve EBRD çok karamsar

Daron Acemoğlu: Böyle devam edemezDaron Acemoğlu: Böyle devam edemez

Daron Acemoğlu: Türkiye’nin çok daha radikal ekonomik değişime ihtiyacı varDaron Acemoğlu: Türkiye’nin çok daha radikal ekonomik değişime ihtiyacı var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.