Deprem bölgesi Cazibe Merkezleri Programı’na alındı

Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alınan ilçelerde yeniden yapılan fabrikaya 10 yıl sigorta prim muafiyeti var. Üst limiti 1.8 milyon lira olmak üzere; TL kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim yapılıyor. Depremden hasar gören yatırımlar da teşvikten yararlanacak.

Ekonomi 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Deprem bölgelerinde sanayi tesisleri ayağa kaldırılacak

Deprem bölgesindeki illerde yapılacak yatırımların da 6. Bölge teşviklerinden yararlanmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandı. Deprem sebebiyle yıkılmış olup yeniden yapılan tesisler için 10 yıl sigorta prim muafiyeti uygulanacak.

Karar ile Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar’da değişiklik yapılarak , yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yaararlanmasını öngören program kapsamına deprem illeri dahil edildi.

Asgari 1.5 milyon TL. yatırım şart

Buna göre deprem bölgesinde asgari 1.5 milyon lira tutarındaki yatırımlar, 6. Bölge teşviklerinden, 6. Bölge için öngörülen sürelerde yararlanabilecekler. Bu kapsamda yararlanılacak faiz ve kâr payı desteği sabit yatırım tutarının yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla 30 milyon lirayı geçemeyecek. Karar öncesi kullanılan faiz ve kâr payı desteğinden yararlanılan krediler ve finansal kiralama borçlanmaları için, destek süresi sonuna kadar uygulama yapılacak.

Bu destek unsurlarından süresi devam eden ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlar da dahil olmak üzere yeni yatırımlar yararlanacak. Ayrıca deprem nedeniyle hasar gören yatırımların yerine konulması amacıyla yapılacak yatırımlar da kapsama dahil olacak.

Sigorta prim desteği nasıl hesaplanacak?

Depremde hasar gören yatırımların yerine yapılacak yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteği ile sigorta primi desteğinin hesaplanmasında dikkate alınacak işçi sayısında 31 Mart tarihli işçi sayısı üzerinden hasar derecesine göre farklılık uygulanacak.

Buna göre tamamen yıkılan veya yıkılmasına karar verilen tesislerdeki istihdamın tamamı ilave istihdam olarak kabul edilecek. Ağır hasarlı tesislerde yüzde 5 ilave istihdam olarak kabul edilecek. Orta hasarlı tesislerde yüzde 50 ilave istihdam, az hasarlı tesislerde yüzde 25 ilave istihdam kabul edilecek.

Uygulama kapsamında; Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sivas illerinin bazı ilçeleri yer alıyor. Adıyaman’ın Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Merkez,

Samsat, Sincik, Tut, Elazığ’ın Alacakaya, Baskil, Karakoçan, Keban. Kovancılar, Maden, Palu, Sivrice, Gaziantep’in Araban, Islahiye, Nurdağı, Hatay’ın Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı, Kahramanmaraş’ın Afrin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık, Türkoğlu, Kilis’in Musabeyli, Polateli, Malatya’nın Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak ve Pütürge ilçeleri uygulama kapsamına alındı.

Yatırımlara hangi destekler veriliyor?

* İmalat sanayindeki yatırımlara inşaat gideri için KDV iadesi sağlanıyor, imar ile ilgili bina inşaat, yapı kullanma izni, parselasyon harcından istisna sağlanıyor.

* Üst limiti 1.8 milyon lira olmak üzere; TL kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim yapılıyor.

* İnşa edilen binalar 5 yıl süreyle bina vergisi muafiyetinden, teşvik süresi sonuna kadar ise arazi vergisi muafiyetinden yararlanıyor.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.