Deprem harcamaları inşaatta ciroyu büyüttü

TÜİK şubat verilerine göre sektörlerin ciro endeksi yüzde 85,1 aylık olarak yüzde 6,3 artarken cirolara en büyük katkı depremin etkisiyle inşaatta başlayan canlanma ile ulaştırma ve turizmdeki hareketlenmeye bağlı olarak hizmet sektöründen geldi.

Ekonomi 16 Nisan 2024
En düşük ciro artışı yüzde 77,2 ile imalat sanayinde oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Şubat’a ilişkin sektörlerin ciro endekslerini açıkladı. TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat, imalat ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi yıllık bazda yüzde 85,1, aylık yüzde 6,3 arttı. Cirolara en büyük katkı depremin etkisiyle inşaatta başlayan canlanma ile ulaştırma ve turizmdeki hareketlenmeye bağlı olarak hizmet sektöründen geldi. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında şubat ayında inşaat ciro endeksi yıllık yüzde 104,0 artarken hizmet sektörünün ciro endeksi de yüzde 103,8 artış gösterdi. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 84,5 ticaret ciro endeksi yüzde 83,7 sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 77,3,artarken en düşük ciro artışı yüzde 77,2 ile imalat sanayinde oldu.

Aylıkta hizmet sektörü öne geçti

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi şubat ayında aylık yüzde 6,3 artarken aylık olarak en büyük katkıyı yine yüzde 8,0 artışla inşaat ciro endeksi ile ulaştırma ve turizmin etkisiyle yüzde 9,6 artış sağlayan hizmetten geldi. Ay bazında en büyük artış ise yüzde 4,6 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe oldu.

Depremle canlanan sektörlerin ciroları yüzde 63,5 arttıDepremle canlanan sektörlerin ciroları yüzde 63,5 arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.