DİSK kararını açıkladı: 1 Mayıs’ta yüzümüzü Taksim’e dönüyoruz
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu TÜİK’den enflasyon sepetindeki maddeleri açıklamaya başlamasını istedi. Çerkezoğlu 'TÜİK halka doğru bilgili vermeli' dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 Mayıs enflasyon verilerinin ardından enflasyon sepetindeki maddelerin açıklanmasına son verme kararına karşı açtığı davayı kazanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), gereğinin yapılmasını istedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, davayı kazandıklarına ilişkin açıklamasına TÜİK’in verdiği “Bize karşı açılmış bir dava yok” yanıtına karşı dün ikinci bir açıklama yaptı. Çerkezoğlu, Ankara 6. İdare Mahkemesi kararının gereğinin yapılarak enflasyona esas madde fiyat listesinin kendilerine verilmesi için TÜİK’e başvurduklarını belirten Çerkezoğlu, taleplerinin TÜİK tarafından reddedilmesi üzerine hukuki yollara başvurduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere TÜİK tarafından enflasyon madde sepetine ilişkin bilgi edinme talebimizin reddedilmesi üzerine 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde hukuki yollara başvurulmuştur. Bilgi talebimizin TÜİK tarafından reddedilmesi sonucunda zorunlu olarak Adalet Bakanlığı’na açılan davada esas muhatabımız TÜİK’tir. Ve sonuçta idare mahkemesi bilgi talebimizin reddedilmesini oy birliğiyle hukuka aykırı bulmuş, ret işleminin iptaline karar vermiştir. Yargı kararı açıktır: TÜİK’i lafı dolandırmaya değil görevini yapmaya çağırıyoruz. Ankara 6. İdare Mahkemesi oybirliği ile aldığı kararın gereği olarak TÜİK’in Haziran 2022’den itibaren gizlediği enflasyona esas madde fiyat listesinin tarafımıza verilmesi için 27 Nisan 2023’te (bugün) TÜİK’e yeniden başvuruda bulunduk. Açtığımız davanın sonucuna dayanarak yaptığımız başvuruya TÜİK’in ivedilikle yanıt vermesini bekliyoruz. Enflasyon madde sepetinin Haziran 2022’den itibaren açıklanmasının durdurulması ve buna paralel olarak yaşamlarımızda karşı karşıya kaldığımız fiyat artışlarıyla TÜİK tarafından açıklanan enflasyon arasındaki farklar, bu köklü kurumun güvenilirliğini sarsmıştır. Bir kamu kurumu olan TÜİK’e dair bu güven krizinin bir hukuk krizi ile derinleşmemesi için ilgili mahkeme kararının uygulanmasını bekliyoruz. Konu teknik bir mesele değildir, konu milyonlar için yaşamsal bir meseledir. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranları işçilerin, kamu emekçilerinin, emeklilerin ücretlerini doğrudan etkilemektedir. Görevini doğru ve şeffaf yapmayarak enflasyonu düşük hesaplamak, milyonların ekmeği ile oynamak anlamına gelmektedir.”
Çerkezoğlu, emek gelirleriyle yaşamını sürdüren on milyonlarca vatandaşın TÜİK’in sepetindeki soğanın, peynirin, makarnanın, etin, sütün, domatesin fiyatları ile kendi alışveriş sepetlerindeki fiyatları karşılaştırmak istediklerini söyledi. TÜİK’in “enflasyonla mücadele kurumu” ve enflasyonu bastırmak, düşük göstermek gibi bir görevi olmadığını ifade eden Çerkezoğlu, “Enflasyonla mücadele etmek hükümetin işidir. TÜİK, kamusal bir veri toplama kurumudur ve görevi enflasyonu doğru ölçmektir. Halka doğru bilgi vermektir. Bu, 85 milyon yurttaş adına yerine getirilmesi gereken kamusal bir sorumluluktur” dedi.
TÜİK yöneticilerinin yapmaları gerekenin mahkeme sürecinin taraflarına dair demagoji yapmak olmadığını söyleyen Çerkezoğlu şöyle konuştu:
“TÜİK yöneticilerinin yapması gereken şey yargı kararına uymaktır. Yüzyıllık geçmişi ve birikimi olan bu kurumu daha fazla ayaklar altına almamalı, daha da şaibeli hale getirmemeli ve hukukun gereğini yapmalıdır.’’
TÜİK dün yaptığı açıklamada davayı kaybettiğini kabul etmemiş ve şu açıklamayı yapmıştı:
“Bilgi edinme talebine karşı kurumumuzdan alınan cevaplara istinaden Bilgi Edinme Kurulu’na itiraz edilmiş, kurul tarafından 3 Ağustos 2022 tarih ve 2022/936 sayılı karar ile talep reddedilmiştir. Bilgi Edinme Kurulu’nun ret kararının İdare Mahkemesi’ne taşındığı, mahkeme tarafından da bilgi edinme talebinin ret işleminin iptaline karar verildiği anlaşılmaktadır. TÜİK’e karşı açılmış bir dava bulunmamakta olup, kurumumuz bahsi geçen davada taraf değildir.”