Doğalgaz ve elektrikte ‘gelirine göre ödeme’ hazırlığı yapılıyormuş

Türkiye'de 25 metreküp ücretsiz doğalgaz uygulamasının 1 Mayıs itibariyle sonlandırılmasıyla hükümetin farklı gelir grupları için farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirleme planı üstünde çalıştığı belirtiliyor.

Ekonomi 8 Mayıs 2024
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir süredir bu plan üzerinde çalıştığını söyledi.

25 metreküplük ücretsiz doğalgaz uygulaması 1 Mayıs itibarıyla sona ererken, hükümetin farklı gelir grupları için farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirleme planı üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkiliye göre hükümet, farklı gelir grupları için farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirleme planı üzerinde çalışıyor. Bloomberg’in üst düzey hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre isminin açıklanmasını istemeyen yetkili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir süredir bu plan üzerinde çalıştığını söyledi.

Yetkili hükümetin düşük gelirli haneleri daha düşük faturalarla desteklemeyi amaçladığını ve uygulamanın, gelir veya tüketim arttıkça enerji tarifelerinin kademeli olarak artabileceği anlamına geleceğini belirtti. Hükümet geçen yıl kritik seçimler öncesinde desteğini artırmak amacıyla yaklaşık 20 milyon haneye bir yıl süreyle ayda 25 metreküpe kadar doğalgazı ücretsiz vermeyi taahhüt etmişti.

Bu süre 1 Mayıs’ta sona erdi ve Merkez Bankası’nın analizine göre bu durumun aylık enflasyona 0,7 puan ekleyebileceği ifade edildi.

Kaliforniya gelire göre ödeme teklifini geri çekmişti

Elektrik faturasında gelire göre ödeme konusunda ABD’nin California eyaletinde geçen yıl bir çalışma yapıldı. Elektrik dağıtımı yapan özel şirketlerin çalışmasına göre tüketiciler kullandıkları elektrik miktarına göre ödeyecekleri faturaya yine gelirlerine göre belirlenecek aylık sabit bir rakam eklenecekti.

Çalışma yıllık geliri 69,000 dolardan düşük olan hanelerin ayda 20- 34 dolar, geliri 69,000 180,000 dolar arasında olanların 51 ile 73 dolar aylık sabit ödeme yapmasını öngörüyordu. Yıllık geliri 180,000 dolardan fazla olan haneler ise aylık 85 ile 128 dolar arasında değişen miktarda aylık sabit ödeme yapacaktı. Ancak uygulama hem Demokrat Partili, Cumhuriyetçi Partili siyasetçilerin karşı çıkması nedeniyle devreye sokulmadı.

Ücretsiz doğal gaza 5,2 milyar TL gittiÜcretsiz doğal gaza 5,2 milyar TL gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.