ABD yönetimi derdini basına sızdırdı: Rus gemileri 100’den fazla kez Türk limanlarına uğramış
Küresel piyasalardaki çalkalanma iç piyasayı da etkiliyor. Dolar 34 TL'ye yerleşirken euro değer kaybetti. BİST 100 endeksi de toparlanma çabasıyla haftaya hafif artışla başladı.
ABD’de tarım dışı istidam verilerinin beklenende zayıf çıkmasının ardından çalkalanmaya başlayan küresel piyasalara ayak uyduran iç piyasa da haftaya keyifsiz girdi. Dolar yüzde 0,08 değer kazanarak 34 TL’nin üzerindeki konumunu korurken euro yüzde 0,06’lık düşüşe 37,61 TL’den işlem görüyor. ‘Güvenli liman’ olarak tanımlanan altın da inişine devam ediyor. Ons altın yüze 0,32’lik düşüşle 2,489 dolardan, gram altın ise yüzde 0,30’luk değer kaybıyla 2719,81 TL’den haftaya başladı. BİST 100 endeksi de kötü performansını devam ettiriyor. Ekonomide durgunluğun artacağına ilişkin verilerle geçen haftayı düşüşle kapatan BİST 100 endeksi haftaya yüzde 0,43’lük kımıldamayla 9,815 puandan başladı.
Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracı ile dört yıl vadeli TLREF’e endeksli üç ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek.
ABD ve Avrupa vadeli endeksleri haftaya yükselerek girerken MSCI Asya Pasifik Endeksi ABD’den Japonya’ya beklenenden kötü gelen ekonomik verilerin daha geniş çaplı bir yavaşlama endişelerini artırmasıyla üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei 225 zayıf Japonya büyüme verisinin ardından beşinci gününde de düştü. Çin hisse senetleri geriledi ve demir cevheri talebin zayıfladığına dair işaretlerle değer kaybetti. Tayvan ve Hong Kong Borsaları yüzde 1’den fazla değer kaybetti.