Dolar güne yeni zirveyle başladı, altın rekor kırdı

ABD'de beklentileri aşan perakende verileriyle resesyon endişelerinin hafiflemesiyle piyasalar toparlanırken, Fed'in eylülde faiz indireceği beklentisinin artması üzerine ons altın yüzde 1,5'in üzerinde değer kazanarak 2 bin 500 dolarla rekor kırdı.

Ekonomi 16 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD'deki verilerin iyi gelmesi resesyon endişelerini azaltınca borsalar toparlanmaya başladı.

ABD’de bu hafta açıklanan enflasyon verilerinin fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesi sonrası dün açıklanan perakende satış verileri de tüketici harcamalarının güçlü kaldığını ortaya koydu. Analistler, beklentileri aşan perakende satış verilerinin ardından ABD ekonomisindeki resesyon korkularının hafiflediğini belirtti.

Geçen haftaki sert küresel riskten kaçışın ardından bu hafta başında açıklanan ılımlı enflasyon verisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yakın zamanda faiz indirimine gideceği yönündeki piyasa beklentisini teyit etti ancak bunun ölçülü bir hızda olacağı beklentisini de beraberinde getirdi.

Dolar güne rekorla başladı, euro 37 TL’nin üzerini sevdi

Dolar/TL geçen haftaki küresel satış baskısı ile başlayan yükselişinde 33,6950 seviyesine kadar yükselerek yeni zirveyi gördü. Dolar an itibariyle yüzde 0,18 yükselişle 33,70 TL’den işlem görüyor. TL’nin dolar karşısındaki iki haftalık değer kaybı yaklaşık yüzde 1,3 oldu.

Euro hafta başından itibaren yükselişini sürdürerek aştığı 37 TL’nin üzerinde tutunmuş gibi görünüyor. Euro bu sabah güne yüzde 0,25 yükselişle 37,05 TL’den işlem görüyor.

Altın yüzde 1,5’in üzerinde değer kazandı

Altın fiyatları Fed’in eylül ayında faizleri düşüreceğine dair beklentilerin artmasıyla rekor kırdı. Altının ons fiyatı yüzde 1,5’in üzerinde değer kazanarak 2 bin 500 dolarla, gram altın da 2 bin 709 liraya çıkarak tüm zamanların en yükseğini gördü.

Borsa güne yükselişle başladı

Dün yüzde 1,55 değer kazanarak 9.982,98 puandan kapanan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,59 yükselişle 10.041,43 puandan başladı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,50 ve holding endeksi yüzde 0,42 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,20 ile ulaştırma, en çok gerileyen yüzde 1,17 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Euro 37 TL'nin üstünde, altın dalgalanıyorEuro 37 TL’nin üstünde, altın dalgalanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.