Dolar ve altın yılın son işlem gününde zirvede

Piyasalar yılın son işlem gününü kapatmaya hazırlanırken, altının yeni yılda kazandırmaya devam edeceği belirtiliyor. Ons ve gram altın bugün de yükselişini sürdürdü. Dolar yeni zirveyi yakaladı.

Ekonomi 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Altın, yeni yılda faiz indirimleri, merkez bankası talebi, jeopolitik gelişmeler ve ‘dedolarizasyon’ eğiliminin güçlenmesi gibi 4 ana faktörün desteğiyle yeni rekorlar görebilir.

Yılın son işlem gününde piyasalarda hareketlilik sürüyor. Dolar uzun süreden beri devam eden yükselişini bugün de sürdürdü. Saat 09.08 gibi yüzde 0.27 primlenen dolar 29,50 lira ile yeni bir zirveyi yakalarken aynı dakikalarda euro yüzde 0,06 yükselişle 32,69  TL seviyesine çıktı. Böylece euro 33 TL’ye yakın kalmayı sürdürdü.

Dolar, euro ve gram altın zirvede, borsa düşüyorDolar, euro ve gram altın zirvede, borsa düşüyor

Ons ve gram altın zirvede

Bu yılın son çeyreğinde rekor seviyeleri test eden kıymetli metal yeni yılda faiz indirimleri, merkez bankası talebi, jeopolitik gelişmeler ve ‘dedolarizasyon’ eğiliminin güçlenmesi gibi 4 ana faktörün desteğiyle yeni rekorlar görebilir. Altın, koronavirüs sonrası iki yıl süren durgun fiyat hareketinin ardından 2023’te biri mayısta, diğeri aralıkta olmak üzere iki kez rekor seviyeye çıktı. Daha önce birçok kez satış gördüğü 2.000 dolarlık temel direnç seviyesinden kurtulan altın Fed’in 2024’te üç faiz indirimi öngörmesinin ardından bu hafta 2.080 dolar gibi önemli bir direncin üzerinde hareketini sürdürüyor.  Ons altın dolar endeksi saat 09. 40 itibarıyla yüzde 0.30  artarak 2072.52 dolar ile zirvede kalmaya devam etti. Gram altın  da ons altındaki yükselişin etkisiyle yüzde 0.57 artarak 1966 liraya çıktı.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul açılışta önceki kapanışa göre 18,93 puan artışla ve yüzde 0,26 değer kazancıyla 7.415,27 puana yükseldi. Bankacılık endeksi yüzde 0,09 ve holding endeksi yüzde 0,25 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,77 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,39 ile spor oldu. Dün, alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,87 değer kazancıyla 7.396,34 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasaların, yılın son işlem gününe karışık seyirle başladığını belirterek, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine gelecek yılın mart ayında başlayabileceğine yönelik öngörülerin güçlü kalmaya devam ettiğini bildirdi. Öte yandan, yurt içinde dün gece açıklanan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde enflasyon muhasebesine ilişkin duyuruya yer verildi. Buna göre, Kurulun finansal raporlama düzenlemelerine tabi ihraççılar ile sermaye piyasası kurumlarının 31 Aralık itibarıyla sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere Türkiye Muhasebe Standardı 29 hükümlerini uygulamak suretiyle enflasyon muhasebesi uygulamasına karar verildi.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para ve Kur Politikası Metni ile dış ticaret dengesi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.300 ve 7.200 puanın destek, 7.450 ve 7.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalar hareketli: Gram altın rekor kırdı, euro 33 TL'ye koşuyorPiyasalar hareketli: Gram altın rekor kırdı, euro 33 TL’ye koşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.