Dolar ve euro yükseliyor, altın inişini sürdürüyor

Euro ve doların TL karşısında eylülde başlayan yükselişi sürüyor. Ancak banka mevduatında yüksek faiz dövize yönelişi önlüyor. Altın ise Fed'in faiz indirimine beklenenden geç başlayacağı beklentisiyle değer yitirmeye devam ediyor.

Ekonomi 22 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Piyasalar bu hafta içeride Merkez Bankası'nı, dışarıda da Avrupa Merkez Bankası'nı izleyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Perşembe günü yılın ilk faiz kararını açıklayacağı haftaya euro ve dolar TL karşısında hafif değer kazanarak başlarken altının onsu son altı haftanın en düşük değeri olan 2,022 dolara geriledi. Açılışta dolar 30,24 liradan, euro ise 32,96 liradan işlem görüyordu. TL’nin bu iki para birimi karşısında eylülde başlayan değer kaybını sürdürdüğü görülüyor. Gram altın ise haftaya yüzde 0,24’lük düşüşle 1,965 liradan girdi.

Merkez Bankası’nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkarması beklenen haftanın ilk işlem gününde saat 10.00 itibarıyla dolar yüzde 0,11’lik artışla 30,23 liradan, euro ise yüzde 0,17’lik yükselişle 32,99 liradan işlem görüyordu. Ekim ayının ortalarında inişe geçen ardından yükselmeye gücü yetmeyen BİST 100 Endeksi de haftaya yüzde 0,22’lik değer kaybıyla 7,966 puandan başladı. Gün boyu inişli çıkışlı seyrin devamı bekleniyor.

Altın 6 haftanın en düşüğüne hazırlanıyor, dolar ve borsa yükselişteAltın 6 haftanın en düşüğüne hazırlanıyor, dolar ve borsa yükselişte

Döviz büfesi yöneticileri iki aydan beri özellikle küçük yatırımcıların döviz aldığını belirterek “300-500 bin TL’si olan bankaya gidip mevduat yapıp yüksek faizden yararlanıyor. Ancak 50-100 bin TL’si olan da ihtiyatlı davranmış olmak için döviz alıyor. Dövizdeki artış bu nedenle hafif ve daha çok yurtdışı kaynaklı oluyor. Önümüzdeki günlerde de Merkez Bankası’nın faiz artıracağı düşünülürse dövizde yüksek oranlı bir artış beklemiyoruz. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’e göre faiz indirimlerine daha geç başlayacağı beklentisi euroyu güçlendirebilir” diyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.