Döviz kurunda alış-satış makası açılıyor, dolar 22 lirayı geçti

Merkez Bankası'nın önceki gün bankalara şirketlere döviz satışı yapılmaması talimatı vermesi üzerine dün bankaların alış-satış kuru arasındaki makas 2 lirayı aşarak, fark yüzde 13'ün üzerine çıktı. Kapalıçarşı'da dolar 22 lirayı geçerken, burada da makasın 2 lirayı aşması dikkat çekti.

Ekonomi 13 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bir başkan yardımcısının önceki gün şirketlere döviz satışını kısıtlamasını isteyen sözlü talimatı bankaların dövizde alış ve satış kurları arasındaki makasın yüzde 10’u aşarak tarihi seviyeye çıkmasına neden oldu. Birçok bankada dolar alış-satış kuru arasındaki makas 2 lirayı aştı. TEB’de dün saat 14:00 itibarıyla dolar alış kuru 21,69, satışı ise 19,63 liraya ulaştı. Saat 17:40’ta ise satış 22,38, alış 19,64 lirayı buldu. Böylece fark 2,74 lirayla yüzde 13,95’e kadar çıktı. Sabah saatlerinde Akbank’ta makas, alış kuru 19,57, satış kuru 21,67 TL ile yüzde 10,7’ye ulaştı. Bankalar arası piyasada ise dolar kuru satış fiyatı 19,60 seviyesindeydi.

Yüksek cari açık ve yabancı sermaye girmemesi nedeniyle rezervleri giderek azalan TCMB, şubat ayında döviz kurlarında makasın açılması talimatını vermişti. Böylece makas yüzde 1-2 düzeyine çıkmıştı.

Kapalıçarşı’da döviz 22 lirayı geçti

Bankaların alış satış marjını açması ve döviz alımlarına kısıtlama getirmeleri, vatandaşları ve şirketleri Kapalıçarşı’ya yönlendirince burada da fiyatlar fırladı.  Dün Kapalıçarşı’da dolar satış kuru 22 lirayı geçerken, burada da alış-satış kuru arasındaki makasın 2 lirayı aşması dikkat çekti.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, önceki gün Twitter paylaşımında “Bankalara bir TCMB başkan yardımcısının ‘sözlü’ talimatı ile perşembe ve cuma günü KKM dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar” sözlerine yer vermişti.

TCMB serbest hesaplar için faiz oranını yükseltti

TCMB, Reuters’ın CBTB sayfasında yabancı para serbest hesaplar için faiz oranını dün sabah yüzde 4.75 olarak ilan etti. Önceki gün faiz yüzde 4.5 seviyesindeydi. İlgili sistemde faiz ödemeleri TL cinsinden, ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yani ortalama tesis edilen tutarlar ile ortalama tesis edilmesi gereken tutarlar arasındaki farka yapılıyor. İlgili sistem ocak ayında başlamıştı. Bankalar, ilgili tutarları yurtdışında tutmaları halinde libor getiri elde edebildiklerini ancak içeride böyle bir yapı bulunmadığı için sistemi bankaların TCMB’den talep ettiğini belirtmişlerdi.

Merkez Bankası bankalara 'Döviz satmayın' dedi, dolar 22 liraya dayandıMerkez Bankası bankalara ‘Döviz satmayın’ dedi, dolar 22 liraya dayandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.