Mahfi Eğilmez: Ben müsteşarken Renault’ya binerdim, şimdikiler Mercedes’ten inmiyor
Dünya Bankası'na göre Covid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de dahil son birkaç yıldaki krizler yaklaşık 30 yıllık sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sona erdirdi. Önlem alınmazsa büyüme 2030'a kadar yılda yüzde 2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine gerileyecek.
Dünya Bankası, küresel ekonomik büyümenin 2030’a kadar yılda yüzde 2,2 ile 30 yılın en düşük seviyesine gerileyeceği uyarısında bulunarak, bu durumun dünya ekonomisi için “kayıp bir 10 yıl”ı başlatacağını belirtti.
Dünya Bankası’nın dün yayınladığı raporda politika yapıcıların, işgücü arzını, üretkenliği ve yatırımı artırmak için iddialı girişimlerde bulunmaması durumunda, ortalama potansiyel küresel ekonomik büyümenin 2030’a kadar yılda yüzde 2,2 ile 30 yılın en düşük seviyesine düşeceği belirtildi. Bu durumun da dünya ekonomisi için “kayıp bir on yıl”ı başlatacağı kaydedildi.
Potansiyel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinde beklenen geniş tabanlı yavaşlamayı tersine çevirmedeki başarısızlığın, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele etme ve yoksulluğu azaltma becerisi üzerinde derin etkileri olacağı belirtilen raporda, bu durumun engellenmesi için şu öneriler yer aldı:
“Sürdürülebilir sektörlerde yatırımı artırmak, ticaret maliyetlerini azaltmak, hizmetlerde büyümeyi artırmak ve işgücüne katılımı genişletmek için ortak çabalar, potansiyel GSYİH büyümesini yüzde 0,7’ye kadar artırarak yüzde 2,9’a çıkarabilir.”
Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill konuyla ilgili açıklamasında, “Küresel ekonomi için kayıp bir on yıl yaklaşıyor olabilir” diyerek, çalışmayı teşvik eden, üretkenliği artıran ve yatırımı hızlandıran politikaların bu eğilimi tersine çevirebileceğini söyledi.
Raporda, Covid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de dahil olmak üzere son birkaç yıldaki krizlerin yaklaşık 30 yıllık sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sona erdirdiği belirtildi.
Dünya Bankası enflasyon nedeniyle küresel büyüme beklentisini düşürdü