Dünyada düştü, 3 şehir ise lüks konut sevdasında vazgeçmedi

Yükselen konut kredi faizleri dünya genelinde lüks konut satışlarını vurdu. Ancak 3 şehire durgunluk uğramadı. Aksine servet sahipleri bu şehre akın etmeye devam ediyor. Özellikle Dubai’de satışlar 2 kat yükseldi.

Ekonomi 15 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Dubai'de 2022’nin ikinci çeyreğinde 10 milyon doların üzerindeki konut satışları 779 milyon dolarken bu rakam 2023’ün ikinci çeyreğinde 1,6 milyar dolara çıktı.

Covid 19 döneminde artan gayrimenkul rüzgarına lüks konut yatırımcısı da uydu. Ancak son dönemde yükselen kredi faizleri dünya genelinde lüks yatırımcının da iştahını azalttı ve fiyatı 10 milyon doların üzerindeki evlerin satışlarını yüzde 13 oranında düşürdü. Pazardaki düşüş rüzgarı ise dünyadaki 3 şehre uğramadı. Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın raporuna göre lüks gayrimenkul alımı bu üç kentte yükseldi.

Borsa ve emlak fiyatları yükseldi, Amerikalılar ikinci çeyrekte servetlerine servet kattıBorsa ve emlak fiyatları yükseldi, Amerikalılar ikinci çeyrekte servetlerine servet kattı

Dubai ilk sırada satışları 2’ye katladı

Rapora göre yabancı servet sahipleri özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai akın ediyor. Pek çok Rus oligarkın son dönemde önemli bir adresi haline gelen Dubai, ikinci çeyrekte lüks konut satışında hacim açısından en üst sırada yer aldı. Dubai’de 10 milyon doların üzerindeki konut satışlarının toplam değeri 2022’nin ikinci çeyreğindeki 779 milyon dolarken bu rakam 2023’ün ikinci çeyreğinde 1,6 milyar dolara çıktı. İkinci çeyrek satışlarında New York 1,1 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken, onu 1 milyar dolarlık toplam satışla Londra takip etti.

Üretim azalıyor, rekabet 2024’te artacak

Knight Frank Küresel Araştırma Müdürü Liam Bailey, önümüzdeki yıl çoğu pazardaki arz eksikliğinin satışlar üzerindeki baskı yaratabileceğini söyledi. Bailey konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yakın vadede piyasaların çoğunda en büyük sınırlama arz” diyerek şu ifadelere yer verdi: “2020 ve 2022 yılları arasında yeni inşaatların başlamaması, yeni teslimatlar için zayıf bir 2024 anlamına geliyor. Bu da mevcut stok için artan rekabete işaret ediyor. Bu durum fiyatlandırmanın altına bir taban koyacaktır.”

2022’de en çok gayrimenkulcüler zarar etti, bu yıldan da umutsuzlar2022’de en çok gayrimenkulcüler zarar etti, bu yıldan da umutsuzlar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.