Sanayide üretimi haziranda Kurban Bayramı etkisi ve yüksek kapasite arttırdı
Dünya gıda fiyatları endeksi haziranda bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 120,6 oldu. Türkiye'de gıda enflasyonu ise haziranda aylık yüzde 1,69, yıllık gıda enflasyonu 70,40 artarak, yükselişini 46'ncı aya taşıdı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi haziranda değişmedi. Endeks mayıs ayındaki revize seviye olan 120,6’da sabit kaldı. Endeks bir yıl önceki seviyenin yüzde 2,5 altında bulunurken Mart 2022’de kaydettiği tarihi zirvenin ise yüzde 24,8 altında.
Türkiye’deki gıda fiyatları ise küresel eğilimin aksine artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre gıda enflasyonu haziranda aylık yüzde 1,90, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,40 arttı. Türk-İş’in Ankara’daki gıda fiyatları referans alarak hazırladığı açlık ve yoksulluk raporundaki verilere göre ise mutfak enflasyonundaki aylık artış yüzde 0,05, yıllık ortalama artış ise yüzde 82,02 oldu. Böylece haziran ayı itibarıyla Türkiye’de gıda fiyatlarındaki kesintisiz yükseliş 46’ncı aya ulaştı.
FAO Hububat Fiyat Endeksi haziranda aylık yüzde 3 geriledi. Buna karşılık FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi aylık yüzde 3,1 yükseldi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 1,2 arttı. FAO Et Fiyat Endeksi ise haziranda değişim göstermedi. FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde Brezilya ve Hindistan’daki olumsuz hava koşulları ve muson yağmurlarının üretim üzerindeki olası etkisine ilişkin endişeler nedeniyle aylık 1,9 arttı.