Gıda harcamaları martta da yüksek çıktı, fiyat artışında süt birinci

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi’ne (TEGE) göre 1-31 Mart 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı yüzde 4,28 oldu. En yüksek fiyat artışı sütte, en çok düşüş kırmızı lahana ve kabakta oldu.

Ekonomi 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Mart ayında litre fiyatı yüzde 38,5 oranında artan süt en çok pahalanan gıda oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yarın açıklayacağı 2024 Mart ayı enflasyon rakamları öncesi farklı kuruluşlardan da fiyat artışlarıyla ilgi veriler gelmeye başladı. Veriler özellikle gıda harcamalarındaki artışın önceki üç aya göre bir miktar hız kestiğini gösterirken yine de alınacak hayli yol olduğunu gösteriyor.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) dün açıkladığı Ücretliler Geçinme İndeksi’ne göre gıda harcamaları yüzde 3,62 oranında artarken Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na (TEPAV) göre ise daha fazla yükseldi. TEPAV Gıda Fiyat Endeksi’ne (TEGE) göre 1-31 Mart 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı yüzde 4,28 oldu. Fiyatlarında en fazla düşüş olan gıda ürünleri hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle kabak ve patlıcan gibi sebzeler olurken süt ve ketçap gibi işlenmiş ürünlerde ve kuzu eti, sakatat gibi et grubunda önceki aya göre yüksek fiyat artışı gözlendi.

                      EN ÇOK HANGİ ÜRÜNÜN FİYATI ARTTI? (%)

Mart ayında en yüksek aylık fiyat artışı yüzde 38,50 ile süt, yüzde 26,67 ile ketçap ve yüzde 24,86 ile çarliston biberde oldu. Diğer taraftan fiyatı en çok düşen ürünler yüzde 40,96 ile kırmızı lahana, yüzde 32,31 ile kabak, yüzde 29,97 ile nane ve yüzde 21,09 ile patlıcan oldu.

7 bin 700 perakendeci adına söz verildi: Gıdada fiyatlar ramazanda sabit7 bin 700 perakendeci adına söz verildi: Gıdada fiyatlar ramazanda sabit

Türk-İş’in gıda enflasyonu beş ayın zirvesine çıktıTürk-İş’in gıda enflasyonu beş ayın zirvesine çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.