Düşen çip fiyatları, Intel’e tarihinin en büyük zararını yazdırdı

Salgının ardından çip fiyatlarının düşmesiyle birlikte üreticiler de ardı ardına rekor zararlar açıklamaya başladı. Samsung'un ardından Intel de yılın ilk 3 ayında 2,8 milyar dolarla tarihinin en yüksek çeyreklik zararını açıkladı. Şirket, geçen yıl aynı dönemde 8,1 milyar dolar net kâr elde etmişti

Ekonomi 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Salgında üretim azalması nedeniyle rekor rakamlara çıkan çip fiyatlarının gerilemesi, dünyanın en büyük üreticilerinin kârını etkilemeye devam ediyor. Samsung’un ilk çeyrekte kârının yüzde 95 gerilediğini açıklamasının ardından bir zarar haberi de dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel’den geldi.  Yılın ilk bilançosunu açıklayan şirket, ocak-mart dönemi için 2,8 milyar dolarla tarihinin en yüksek çeyreklik zararını bildirdi. Intel, geçen yılın aynı döneminde 8,1 milyar dolar net kâr elde etmişti. 2023’ün ilk çeyreğine ait bilançosunu açıklayan  şirketin yılın ilk çeyreğinde elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 azalarak 11,7 milyar dolara geriledi. Intel, geçen yılın ocak-mart döneminde 18,4 milyar dolar gelir sağlamıştı. Şimdiye kadarki en yüksek çeyreklik zararını bildiren mikroçip üreticisinin hisse başına zararı da bu dönemde 0,66 dolar olarak hesaplandı. Şirket, geçen yılın ilk çeyreğinde hisse başına 1,98 dolar kâr bildirmişti.

Çip fiyatlarındaki düşüş Samsung'u vurdu: Kârı 14 yıl öncesine indiÇip fiyatlarındaki düşüş Samsung’u vurdu: Kârı 14 yıl öncesine indi

Yeni stratejiye odaklanacaklar

Intel CEO’su Pat Gelsinger, makroekonomik görünüm konusunda temkinli olmaya devam ettiklerini belirterek, önlerindeki 1 trilyon dolarlık pazar fırsatından yararlanmak üzere şirketi en iyi şekilde konumlandıracak “IDM 2.0” stratejisine odaklandıklarını anımsattı.

Şirketin Mali İşlerden Sorumlu CEO’su David Zinsner de verimliliği ve maliyet tasarruflarını artırma taahhütlerinin bir parçası olarak gider yönetimi konusunda disiplinli olmaya devam ettiklerini kaydetti. Zinsner, “IDM 2.0” stratejisini ilerletmek için gerekli yatırımlara öncelik verdiklerini ifade etti.

Intel, 2021 yılında, üretim, inovasyon ve ürün liderliği hedefleri doğrultusunda “IDM 2.0” stratejisini açıklamış ve bu kapsamdaki yatırımlarını duyurmuştu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.