e-ihracatta vites yükselten Türkiye 8 milyar dolarlık hedefe koşuyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat 2022'de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatın 2023'te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştığını belirterek '2024'ün sonuna kadar toplam 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz' dedi.

Ekonomi 4 Eylül 2024
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a göre Türkiye'de e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından organize edilen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle desteklenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024’e (IGEXX) katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye’nin e-ihracat yolculuğunda vites yükselttiğini söyledi. Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada 2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydeden küresel e-ticaret hacminin 2023 yılı itibariyle 5,8 trilyon dolara erişerek tarihi bir büyüklüğe ulaştığını dile getiren Bolat şunları söyledi:

“Bu yılın sonunda da küresel e-ticaretin yüzde 8 büyüme ile 6,3 trilyon dolara erişmesini beklemekteyiz. Ülkemizdeki durumuna baktığımızda 2023 yılında e-ticaretin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı (e-GSYH) 2022’ye göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8’lik paya ulaşmıştır. e-GSYH’miz 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26’lık reel büyüme gösterdi. Ülkemizde e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüme göstermektedir.”

Bolat  Türkiye’nin 2022’de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatının 2023’te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştığını belirterek “2024’ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece e-ihracatımızın toplam mal ihracatı içindeki payı da yüzde 3’ü aşacaktır. Hedefimiz, e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028’e kadar yüzde 10’a çıkarmak” dedi. Türkiye’nin e-ihracatının toplam ihracat içindeki payı son yıllarda sürekli artıyor.  2022’de e-ihracatın genel mal ihracatında yüzde 0,91 olan payı 2023’te yüzde 2,1’e yükseldi. 2024’ün ilk 8 ayında ise e-ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında artışla 4,16 milyar dolara, toplam mal ihracatı içindeki payı yüzde 2,7’ye yükseldi.

‘E-Kolay İhracat Platformu’nu kuruyoruz’

Ticaret Bakanı Bolat küresel ticarette bir diğer önemli dönüşümün de dijitalleşme olduğuna işaret ederek bu dönüşümün getirdiği yenilikler ve internet kullanımının yaygınlaşmasının, özellikle küresel salgın dönemi itibarıyla tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi. Bolat konuya ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye’de de e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı 2019’da yüzde 4,8 iken 2023 sonunda yüzde 21’e yükselmiştir. Bunda salgının ticaret alışkanlıklarını değiştirmesinin çok önemli rolü oldu. Bu gelişmeler karşısında bakanlık olarak hem hizmet ihracatına yönelik destek paketlerimiz bulunmakta, hem de e-ihracata yönelik çok önemli destek ve teşvikler sağlamaktayız. E-ihracat ile firmalarımız uzak ve yabancı pazarlara daha kolay giriş yapabilmekte ve dünyanın her yerinden yüksek alım gücüne sahip müşterileri ulaşabilmekte, aracılar ve tedarikçiler olmaksızın yabancı ülkelerde kendi markalarını oluşturabilmekteler.”

Bolat böylesi bir dönemde şirketlerin  e-ihracat stratejisi oluşturmalarının olmazsa olmaz zorunluluk olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Ticaret Bakanlığı olarak firmalarımızı bu dönüşüm sürecine hazırlamada liderlik yapmaya hazırız. Geleneksel ticarete ve ihracata yönelik mevzuatlarımız yanında e-ticaret, e-ihracata yönelik mevzuatlarımızı hazırlamış bulunuyoruz. 5986 sayılı e-ihracat destekleri kararı ile firmalarımızın yurt dışı pazar yerlerinde tanıtım ve sipariş karşılama hizmetlerine yönelik önemli destekleri hayata geçirdik. Siz daha fazla e-ihracat yaptıkça biz de sizlere daha fazla e-ihracat destekleri sağlamaya devam edeceğiz. Tüm bu destek ve eğitim programları çerçevesinde destek başvurularının başladığı 2023 yılından bu yana 181 şirket, 5 perakende e-ticaret sitesi ve 2 pazar yeri destek kapsamına alınmıştır. E-Kolay İhracat Platformu’nu da kuruyoruz. E-Kolay İhracat Platformu ile firmalarımızın e-ihracat ve dijital pazarlama konusunda eksikliklerini tamamlamayabilecekleri kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmayı hedefliyoruz.”

Devlet kesenin ağızını açtı, e-ihracat koşmaya başlayacakDevlet kesenin ağızını açtı, e-ihracat koşmaya başlayacak

Her 100 KOBİ’den ancak 4’ü e-ihracat yapıyorHer 100 KOBİ’den ancak 4’ü e-ihracat yapıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.