E- ticaret 1,8 trilyon TL’yi yakaladı, en fazla parayı 29 yaşındakiler harcadı

Ticaret Bakanlığı e-ticaret raporuna göre 2023'te 1,85 trilyon TL'ye ulaşan e- ticaret hacminin bu yıl 3,4 trilyon TL olması öngörülüyor. En çok alışveriş saat 18.00’den sonra yapılıyor ve alışverişin yarıdan fazlasını 25-36 yaş grubu yapıyor.

Ekonomi 27 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı, 2019 yılında yüzde 10,1 iken, yıllar içinde büyük bir artış göstererek 2023 yılında yüzde 20,3’e ulaştı.

Türkiye’de COVID 19 pandemisiyle yıldızı parlamaya başlayan e-ticaretin hacmi 2023’te 1 trilyon 850 milyar TL’ye ulaştı. İşlem sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 22,25 artarak 5 milyar 870 milyon adet oldu. Ticaret Bakanlığı’nın E-Ticaretin Görünümü Raporu’na göre geçen yıl e-ticaretin yıldızı 25-36 yaş grubu oldu. E-ticaret alışveriş tutarlarının yaş dağılımına bakıldığında en fazla harcamayı 29 yaşındaki tüketiciler gerçekleştirirken e-ticaret hacminin yarısından fazlasını 25-36 yaş aralığındaki tüketiciler yaptığı alışverişler oluşturdu. Ticaret Bakanlığı’nın raporuna göre 2024 yılında e-ticaret hacminin 3 trilyon 400 milyar TL, işlem sayısının da 6 milyar 670 milyon adet olması öngörülüyor.

E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı, 2019 yılında yüzde 10,1 iken yıllar içinde büyük bir artış göstererek 2023 yılında yüzde 20,3’e ulaştı. 2023 yılında e-ticaret hacminin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı (E/GSYH) bir önceki yıla göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8’e ulaştı. E/GSYH’nin 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26 oldu. Satışların yüzde 51’ini mal, yüzde 49’unu ise hizmet ticareti oluşturdu. Bunun yanında kartlı işlem hacminin yüzde 63’ü mal ticareti iken yüzde 37’si hizmet ticareti kaynaklı işlemlerden meydana geldi.

E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden birincisi 233 milyar lira ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri olurken bu sektörü sırasıyla 135 milyar lira ile elektronik ve 127 milyar lirası ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri izledi.

E-ticaret uyumun en yüksek olan illerin sırasıyla İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli olarak öne çıktığı rapora göre 2023 yılında Türkiye genelinde e-ticaret yapan işletme sayısı 559 bin 412’ye ulaştı. Pazar yerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı ise 540 bine yaklaştı. Kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret faaliyetinde bulunan sayısı 35 bini aştı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin en çok bulunduğu ilk 5 il olarak öne çıktı.

En büyük iş kasımda oldu

2023 yılında işlem hacmi olarak en yoğun dönem kampanyaların etkisiyle kasım ayı oldu. Kasım ayında e-ticaret hacmi yıl genelindeki aylık ortalamaların yüzde 50 üstünde seyretti. 2023 yılında en yüksek işlem yapılan günler kasım ayı kampanyalarının etkisiyle 11 kasım ve Öğretmenler Günü’nün kutlandığı  24 kasım oldu.

En çok mobil uygulama kullanıldı

İşlem sayısı ve işlem hacminin satış kanallarına göre dağılımına bakıldığında mobil uygulamalardan yapılan alışverişler öne çıkıyor. Web, mobil web ve mobil uygulama şeklinde sınıflandırılan sipariş platformları arasında işlem sayısı bakımından yüzde 91, işlem tutarı bakımından ise yüzde 80 oranında mobil uygulama kullanıldı.

E-ticaret harcamalarının saat aralıklarına göre dağılımına bakıldığında yüzde 43 ile en fazla sayıda işlem 18.00-00.00 arasındaki 6 saatlik zaman diliminde gerçekleştirildi.

Ortalama kargo teslim süresi ne kadar?

Teslim edilemeyen kargo gönderilerine bakıldığında ilk sebep yüzde 34,13 ile müşterinin gönderiyi kabul etmemesi iken yüzde 26,43 ile adreste bulunamama ikinci sırayı aldı. En az karşılaşılan sebep yüzde 1,2 ile hasarlı kargo oldu.

En yüksek sayıda kargo gönderimi yapan il yüzde 55,27 ile İstanbul oldu. İstanbul’u sırasıyla Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri illeri takip etti. En fazla kargo gönderimi yapan ilçelere bakıldığında ise İstanbul iline bağlı Bağcılar ilçesi ilk sırada yer aldı. En fazla sayıda kargo alan il yüzde 29,74 oranı ile yine İstanbul oldu. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli, İstanbul’u takip etti. En yüksek sayıda kargo alan ilçe ise Ankara iline bağlı Çankaya ilçesi oldu.

En çok hangi ürünler satılıyor?

– Giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe, ayakkabı, gömlek, mont ve ceket, pantolon, elbise.

– Elektronik sektöründe, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, televizyon, ağ sistemleri, masaüstü bilgisayar.

– Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe airfryer ve fritöz, klima, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makinesi, buzdolabı.

– Gıda ve süpermarket sektöründe meyve ve sebze, çay ve demleme içecek, et, deniz ürünleri ve yumurta, kahve.

Bakanlık açıkladı: e-ticarette yıl sonu hedefi 2,2 trilyon liraBakanlık açıkladı: e-ticarette yıl sonu hedefi 2,2 trilyon lira

e-ticaret küçük koli ve paket taşıyan kargo sektörünü uçurdue-ticaret küçük koli ve paket taşıyan kargo sektörünü uçurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.